Speels & Smakelijk: Bananenbrood Chunky Monkey Style

Speels & Smakelijk: Bananenbrood Chunky Monkey Style

Psst, kom eens dichterbij … ik ga je iets verklappen …

Enkele jaren geleden had ik een kortstondige maar verhitte affaire. Ik kon het niet helpen. Hij was om te smullen. Alleen al zijn naam maakte mij zo heet als sambal: Chunky Monkey Ice Cream. Romig bananenijs gevuld met knapperige walnoot en grote brokken karamel en chocolade van Ben & Jerry’s. Ik was verliefd. Maar gelukkig bekoelde mijn liefde – anders was ik nu zo rond als een skippybal.

Dit bananenbrood trok al tijden de aandacht op mijn rap-eens-kokenlijst voor een Speels & Smakelijk-gerecht. Mijn dochter Ella-Marie is dol op cake én bananen, dus waarom niet combineren. Het van oorsprong Amerikaanse recept heeft namelijk veel meer weg van cake dan brood. Je maakt het met rijpe fijngeprakte – je raadt het al – bananen. Het brood wordt daardoor heerlijk smeuïg en je hoeft minder boter en suiker toe te voegen.

Maar niet getreurd …

Die verloren calorieën vul je heerlijk aan met walnoten, boterbabbelaars en chocoladestukjes. Mmmmm … Ik voel de liefde weer oplaaien. Trouwens, ook Johan en Ella-Marie zijn fan. Na de gezonde ei-banaanpannenkoekjes prakt onze keukenprinses er met veel plezier op los; ze is koningin bananen prakken. Maar ze verlangt het vurigst naar de toegevoegde extra’s …

Maak kennis met mijn ultieme ‘brood’ waar ik apetrots op ben: Bananenbrood Chunky Monkey Style!

Gebak voor circa 10 tot 12 personen – 20 minuten + 60 minuten in de oven

Ingrediënten

  • 120 g zachte roomboter
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 220 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl vanille-extract
  • 1/2 tl zout
  • 240 g banaan, fijngeprakt
  • 120 g zure room, of creme fraiche
  • 100 g walnoten
  • 80 g chocolade(bak)druppels, of grof gehakte chocolade
  • 15 stuks boterbabbelaars of butterscotch-snoepjes, grof gehakt

Verder nodig
Cakeblik, elektrische handmixer, spatel

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet het cakeblik in met boter.

Klop de boter en suiker in een ruime kom tot een luchtig en romig mengsel en voeg dan een voor een de eieren toe. Klop tot alles goed vermengd is. Roer het zout door de bloem en zeef de bloem boven het eimengsel. Spatel door het beslag, totdat het goed vermengd is.

Voeg de banaan, zure room, walnoten, chocolade en snoepjes (houd een gemengd handje walnoten, chocolade en snoepjes achter) toe en spatel door het beslag. Giet het beslag in het cakeblik en strijk de bovenkant glad.

Bak het bananenbrood circa 50 minuten in de oven, of totdat een prikker er droog uitkomt. Verdeel de laatste minuut van de baktijd de achtergehouden noten-chocolade-snoepjes over de cake.

Haal de cake uit de oven en laat op een rooster in het cakeblik volledig afkoelen. Serveer de cake op een mooie schaal en snijd in plakken.

Speels & Smakelijk: Bananenbrood Chunky Monkey Style

Enjoy!

PS Weet jij wat een kangoeroebal is? Dat is een andere benaming voor skippybal. Daar kun je veel plezier mee beleven. Er zijn zelfs Mega Skippyballen – een avondje ballen en de extra calorieën verbranden als sneeuw voor de zon. Dus wees niet bang om hoteldebotel verliefd te worden op Bananenbrood Chuncky Monkey Style.

Kinderrecepten, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
10 reacties

Deel je reactie

  1. Ezra

    Waardoor kan ik de 220 Gr zelfrijzend bakmeel vervangen ivm een glutenallergie?

  2. Nicole

    Hihi, ik heb helaas geen crème fraiche in huis. Heb je evt. Alternatieven?
    Wil hem graag vandaag maken.

    1. Hoi Nicole, in het recept staat zure room of crème fraîche. 😉 Yoghurt zou eventueel ook kunnen.

      1. Nicole

        Weekje later, maar hij staat in de oven ?. Kom er alleen achter dat ik de vanille extract gemist heb in je bereiding.
        Afwachten maar. Zonder die extract zal het vast ook wel smaken.

  3. Saskia

    Kan ik de walnoten ook weg laten aangezien mijn man allergisch is ervoor

    1. Ja hoor Saskia, dat kan! 🙂

  4. Alie

    Vanavond gemaakt en hij was echt verukkelijk!
    Alleen kruimelde de cake bij het snijdwn wel ontzettend zodat er echt stukken afvielen.
    Ik heb alle ingredienten gebruikt, enig idee wat ik hier tegen kan doen?

    1. Hoi Alie, de cake kruimelde bij mij ook wel iets, dat komt door de toegevoegde walnoten, chocolade en boterbabbelaars. Daar is weinig aan te doen. Het helpt wel om de cake eerst goed te laten afkoelen, voordat je hem aansnijd.

  5. Gewoon doen Ellen! 😉

  6. Dit ziet er zo lekker uit! Ik krijg spontaan zin om te gaan bakken 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde