Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Spruitjes-ovenschotel met kip en champignonsaus
Ik beleef enorm veel plezier aan het maken van ovenschotels en heb er inmiddels al heel wat op mijn naam staan. Zo maakte ik ovenschotels met broccoli, bloemkool, prei, zuurkool en vandaag is het de beurt aan spruitjes!
Naast spruitjes verrijk ik deze ovenschotel met krieltjes, spekjes, kipschnitzel en zelfgemaakte champignonsaus. Even gratineren in de oven en smullen maar!
Hoofdgerecht voor 3 personen — 30 minuten + 15 minuten in de oven
Ingrediënten
- 600 g krieltjes
- 250 g magere spekblokjes
- 500 g spruitjes, schoongemaakt en gewassen
- 2 kipschnitzels, kant-en-klaar of zelfgemaakt
- 50 g roomboter
- 250 g champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
- 1 kippenbouillontablet
- 50 g bloem
- 450 ml halfvolle melk
- 75 g geraspte kaas
- Vloeibare bakboter
Verder nodig
Ovenschaal
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter.
Verhit een koekenpan met wat vloeibare bakboter en bak de krieltjes goudbruin. Voeg halverwege de baktijd de spekblokjes toe en bak mee. Breng op smaak met peper en zout. Kook ondertussen de spruitjes beetgaar in licht gezouten water, giet af en spoel met koud water om verdere garing te stoppen. Laat goed uitlekken in een zeef.
Bak in dezelfde koekenpan als waarin de krieltjes zijn gebakken, de kipschnitzels goudbruin en krokant. Snijd in smalle repen. Verdeel de krieltjes, spekjes, spruitjes en kipschnitzel over de ingevette ovenschaal.
Smelt de roomboter in een pannetje en voeg de champignons toe. Bak de champignons licht goudbruin. Verkruimel de bouillontablet erover en voeg de bloem toe. Roer goed door. Bak de bloem op laag vuur een minuut mee om hem te laten garen. Zet het vuur hoger. Voeg al roerend met een garde de melk toe en blijf net zolang roeren totdat de saus glad en dikgebonden is. Laat de saus enkele minuten op laag vuur zachtjes pruttelen.
Schenk de champignonsaus over de ovenschotel en bestrooi met de geraspte kaas.
Bak 15 tot 20 minuten in de oven, of totdat de kaas gesmolten en de bovenkant licht goudbruin is.
Eet smakelijk!
Herfstrecepten, Ovenschotels, Seizoensrecepten, Winterrecepten, Hoofdgerechten, Kiprecepten, Ovenrecepten
om 23:38
Maak deze heerlijke ovenschotel op mijn werk voor mijn bewoners. Die vinden het zo ontzettend lekker. Helaas niet altijd spruitjes. Wat voor groente zou ik ipv spruitjes kunnen gebruiken? En is dat dan net zo lekker?
om 21:01
Bedankt voor dit superlekkere recept! Dit komt vaker op tafel! Kan ik de ovenschotel de volgende keer ook een avond van te voren voorbereiden?
om 06:47
Ja hoor, dat kan. Hij moet wel langer in de oven als hij koud is.
om 17:26
de keuken was een slagveld, maar het resultaat maakte alles goed. Super!
om 20:07
Dit is echt een super lekker recept! Ben echt verslaafd geraakt en staat gewoon bijna elke week wel een keer op tafel.
om 11:05
Leuk om te horen Vanessa!
om 10:44
Ja hier is ie ook favoriet, me kinderen hielden niet van spruitjes, maar nu maken ze hem ook zelf. hij staat alweer in de oven want t is nog steeds winterweer, heerlijk !!
om 12:07
Zoooooo lekker!! Bedankt voor dit recept. Dacht eerst wat een rara combi, maar de smaken zijn zo goed samen. Bij elk hapje proef je een andere smaak combinatie. 2 weken geleden gemaakt, maar vanavond staat ie weer op tafel hoor!!
om 18:54
Haha, leuk om te horen Mindy! Veel smulplezier vanavond! 🙂
om 20:27
Super lekker recept !!
om 16:26
Leuk om te horen Sam! 🙂
om 15:46
Hi,
Zou ik een andere saus kunnen gebruiken ipv champignonsaus?
Want als ik iets vies vind zijn het die dingen wel 🙂
om 16:31
Ja hoor, je kunt de champignons ook gewoon weglaten. Je hebt dan een soort bechamelsaus. 🙂
om 16:58
Oke top!! Bedankt
om 16:38
Wat was dit lekker zeg! Heerlijk gegeten.
om 19:27
Yeah, superleuk om te horen Erik! ?
om 15:53
Deze vandaag gemaakt en heb zelfs mijn bordje afgelikt, zo lekker!
om 09:55
Haha, een beter compliment is er niet! 😉
om 20:01
Dit recept stond al weken in mijn pinterest lijst gepint, vandaag voor het eerst gemaakt! Onwijs lekker! Ik had het in eerste instantie voor mijzelf gemaakt omdat mijn man niet van spruitjes houd, maar hij vond het zo lekker dat hij het morgen lekker mee eet, er was namelijk nog ruim voldoende over! Dank je wel voor het delen van dit recept!
om 09:10
Jij bedankt voor het delen van je enthousiasme Daniëlle, altijd leuk om te horen als iets goed gesmaakt heeft! 🙂
om 08:56
Mijn zoons lustten al graag spruitjes, maar dit is helemaal een topper!
om 09:58
Leuk om te horen Femmeke! 🙂
om 14:20
Klinkt heerlijk! Kan dit ook zonder kaas?
om 20:21
Jammie jammie, weer een heerlijk recept erbij!!
om 22:56
Dag Annemiek. Toevallig kwam ik dit recept tegen. Ik ben kookgek en hobbykok. Ik kook voor een pop-up restaurant en 3 x in de week voor ouderen die niet meer willen of kunnen koken. Vanavond kregen ze jouw spruitjes gerecht. Het was heerlijk, ik heb het recept opgeslagen. Het leuke van dit recept is ook dat je er heel makkelijk een eigen draai aan kunt geven. Het toetje erbij was een tarte tatin met kweepeer. Groeten, Charles
om 11:08
Wat leuk om te horen dat de ouderen het lekker vonden! En wat fijn dat er vrijwilligers zijn zoals jij die deze mensen verwennen met lekker eten. Ook het toetje klinkt heerlijk! Bedankt voor je leuke reactie Charles!
om 14:37
Wat een heerlijk spruitjesrecept! De schaal is helemaal leeg gegaan. Vandaag staat de appelcake met walnoten in de oven. Ben benieuwd! Ik vind de recepten nog steeds helemaal top en mijn gezin ook 🙂
om 15:58
Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft Annette! Hopelijk valt de appecake net zo goed in de smaak. 🙂
om 10:42
Nou Beste Keuken liefde.
Ben een fan van je hoor, maar zou je a.u.b een A4 vriendelijke versie van je recepten willen geven, het kost me een godsvermogen aan A4 tjes, ;0
Verder een top side hoor…
Lieve groetjes van Toos
om 10:23
Wat een smuller. Nu voor de tweede keer gemaakt. Nu echter zonder spekjes. Heerlijk
om 09:29
Leuk om te horen Frank! 🙂
om 20:18
Oei, vanavond gegeten en geweldig lekker. Comfortfood??
om 11:41
Dinsdag eindelijk deze ovenschotel gemaakt, echt super lekker!
om 08:53
Gisteren klaargemaakt. Was schandalig lekker. Ook dit komt zeker vaker op tafel. ?
om 10:35
Haha, schandalig lekker hoor ik graag!
om 20:56
vandaag gemaakt, heerlijk!!
om 11:02
Jaaaa! Daar is het recept! Ik kan niet wachten om hem te maken, maar liggen er nu nog wel spruitjes in de winkel 😮
om 13:31
Volgens mij heeft de AH nog spruitjes liggen. Sowieso in de diepvries. Anders kun je de spruitjes ook vervangen door een andere groente naar keuze zoals bijvoorbeeld broccoli, bloemkool of sperziebonen.