Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Steak sandwich
Soms zijn er dagen dat alles misloopt. Onlangs nog: de auto startte niet toen ik haast had, pas na het boodschappen doen ontdekte ik dat de koffiemelk en het wc-papier op waren (ik hoor je denken: hoe kun je dat nou vergeten?! Nou, ik kan dat gewoon), en de sinterklaaskleurplaat die dochterlief éxtra netjes had ingekleurd voor de juffrouw van logopedie, want die artistieke inspanning zouden sint en piet extra belonen, lag nog netjes thuis op tafel. Schaam! Op zulke dagen kan ik de keuken maar beter mijden; die pechreeks borrelt dan na in mijn hoofd en belandt negen van de tien keer op tafel. Maar ja, ’s ochtends had ik natuurlijk al de biefstuk uit de vriezer gehaald. Daar mocht ik niets aan verprutsen. Na drie keer diep ademhalen verscheen er gelukkig een eenvoudige steak sandwich voor mijn ogen. Met déze lekkernij verlost zelfs de grootste pechvogel zich van de gebakken peren.
Hoofdgerecht – 2 personen – 40 minuten
Ingrediënten
- 223 g ossenhaas
- 2 uien, gepeld en in dikke ringen gesneden
- 20 g ongezouten roomboter
- Olijfolie
- 20 g bruine basterdsuiker
- 50 ml azijn
- 4 dikke plakken brood
- 2 tomaten, in plakken gesneden
- Handje sla
- Mosterd
- Mayonaise
Verder nodig
Koekenpan met deksel en grillpan
Bereiding
Haal de biefstuk uit de koelkast en laat in ongeveer 45 minuten op kamertemperatuur komen.
Verhit een koekenpan met de roomboter, een flinke scheut olijfolie en de suiker. Voeg – als de boter is gesmolten – de uien toe en bak op middelhoog vuur totdat ze zacht zijn, dit duurt circa 5 minuten. Voeg de azijn toe, doe de deksel op de pan en kook op laag vuur circa 20 minuten verder, of totdat het vocht verdampt is en de uien mooi gekarameliseerd zijn.
Grill ondertussen de sneetjes brood goudbruin en licht knapperig onder een hete ovengrill, of in een hete grillpan.
Wrijf de biefstuk aan beide kanten in met wat olijfolie en bestrooi royaal met zout en peper. Grill de biefstuk in een hete grillpan, totdat hij de door jou gewenste garing heeft (rare, medium of done).
Leg de biefstuk op een bord en dek goed af met aluminiumfolie. Laat het vlees minstens tien minuten rusten.
Besmeer het brood met mosterd en mayo en beleg twee sneetjes brood met sla.
Snijd de biefstuk in schuine, smalle plakken (giet de vrijgekomen vleessappen bij de gekarameliseerde uien) en verdeel de plakken vlees over het brood met sla.
Bedek het vlees met plakken tomaat en de gekarameliseerde uien en dek af met het overige brood.
Eet smakelijk!
Themarecepten, Wereldgerechten, Amerikaanse recepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
Deel je reactie