Stempelkoekjes zijn superleuk om te maken, vooral met kinderen. Je maakt ze met een speciale koekjesstempel. Deze kun je in de winkel kopen met allerlei teksten en afbeeldingen erop, maar ik gebruikte gepersonaliseerde koekjesstempels die ik kreeg opgestuurd van Meer van Moos. Superleuk! Stempelkoekjes moeten tijdens het bakken in de oven hun vorm behouden en mogen niet uitlopen. Daarom is het belangrijk om het recept precies te volgen. Ik gebruikte het recept van mevrouw Moos dat ik bij de koekstempels kreeg met prachtige koekjes als resultaat. Ik maakte deze koekjes samen met Ella-Marie en zij versierde de stempelkoekjes na het bakken nog met wat suikerdecoratie. Hier ben je natuurlijk vrij in, ook zonder decoratie zijn de koekjes prachtig.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Variatietips van mevrouw Moos!
Voeg in plaats van vanillesuiker cacao, chocolate chips, citroenextract, of speculaaskruiden toe aan het basisrecept.
Reinig de koekstempels na gebruik direct met de hand en lauwwarm water. Ze mogen niet in de vaatwasser!
Bereiding
Mix de zachte boter met vanillesuiker en poedersuiker tot een romige massa.
Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes bij de botermassa. Voeg daarna het ei en zout toe en mix het geheel kort. Voeg lepel voor lepel de bloem bij het deeg.
Kneed met je handen of met de deeghaken van je mixer, een bal van het deeg. Verpak de deegbal in vershoudfolie en laat het deeg ongeveer 2 uur in de koelkast rusten en koelen. (Door het koelen kun je het deeg straks beter uitrollen.)
Neem het deeg uit de koelkast en leg hem op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg met de deegroller uit tot een lap van een halve centimeter dik (gebruik de houten latjes).
Bestuif de koekjesstempel en uitsteker lichtjes met bloem. Druk met de koekjesstempel gelijkmatige afdrukken in het deeg en steek deze met een vorm uit. Bestuif de stempel en uitsteker steeds opnieuw met bloem voor je ze gebruikt.
Bekleed een bakblik met bakpapier. Schep de koekjes met een spatel of kaasschaaf op het bakblik en plaats de koekjes nog een uur in de koelkast. (Bij mij past het bakblik niet in de koelkast dus ik legde de koekjes op borden en plaatste die in de koelkast.) (Hoe groter het temperatuurverschil tussen de koekjes en de oven, hoe steviger de koekjes blijven tijdens het bakken.)
Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 175 graden. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes in ongeveer 15 minuten gaar, of tot de randjes beginnen te kleuren. De koekjes worden pas knapperig na het bakken. (Als je in meerdere stappen moet bakken, laat dan steeds het bakblik afkoelen voordat je er nieuwe koekjes oplegt.)
Leg de stempelkoekjes op een rooster om af te koelen.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
Deel je reactie