Bereiding
Schil de stoofperen maar laat het steeltje zitten. Zet de stoofperen rechtop naast elkaar in een pan en zorg dat ze niet omvallen. Leg ze niet bovenop elkaar, verdeel ze anders over twee pannen. Giet er zoveel rode wijn, port, bessensap of water over tot ze volledig onderstaan, vul aan met water als je niet genoeg wijn, port of bessensap hebt. Steek de kruidnagels in de mandarijn of sinaasappel en voeg ze samen met de suiker* (zie opmerking hieronder) en het kaneelstokje toe aan de stoofperen. Breng het vocht aan de kook en zet het vuur dan zacht. Doe de deksel op de pan en stoof de peren in circa 3 uur, of tot ze zacht en rood zijn. Gebruik een sudderplaatje als het kookvocht te hard gaat koken, het mag net zoals stoofvlees zachtjes pruttelen. Laat de stoofperen afkoelen in het stoofvocht.
*Bepaal de hoeveelheid suiker naar eigen smaak. Begin met een paar eetlepels en proef tijdens de bereiding of je het vocht zoet genoeg vindt. Voeg anders wat extra suiker toe. Bij het gebruik van port en bessensap kun je minder suiker gebruiken dan bij rode wijn omdat die zelf al redelijk zoet zijn.
-
-
- Op de foto hierboven had ik niet genoeg rode wijn om de stoofperen volledig onder te zetten, dus heb ik het verder aangevuld met water.
-
om 19:26
Ben het nu aan maken voor morgen. Moet je de stoofpeertjes in het sap bewaren om de dag erna op te warmen?
om 12:39
Hoi Yliza, je kunt de stoofpeertjes idd bewaren in het vocht en daar ook weer in opwarmen.
om 08:47
In plaats van maizena gebruik ik aardappelmeel, dan blijft het mooi helder.
Ook vries ik altijd wat porties in.
om 16:32
Lijkt me heerlijk nog nooit gemaakt maar kun je plaats gewone suiker ook die stoofpeertjes suiker gebruiken die roze.
om 20:31
Hoi Marjolein, die roze suiker is suiker waaraan kleurstof is toegevoegd om de peertjes rood te kleuren. Uiteraard kun je die gebruiken als je dat liever wilt.