Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Sublieme saffraansaus voor bij een visgerecht
Deze heerlijke schuimige saffraansaus van meesterkok Angélique Schmeinck smaakt goddelijk bij vis. Ik serveerde hem met kabeljauw als voorgerecht tijdens ons kerstdiner en het was een regelrechte hit! De saus is zo lekker dat ik hem bijna als soep zou serveren…
Het voorgerecht van vis met witlof en schuimige saffraansaus zag ik 24 kitchen en kun je hier teruglezen. Het was echt een groot succes! Zoals je kunt zien was ik erg royaal met de saus. Wellicht is het voor de opmaak van het bord mooier om iets minder saus op te scheppen… 🙂 De saus kun je prima van tevoren maken en op het laatste moment alleen even opwarmen en met de staafmixer schuimig kloppen.
Ingrediënten voor 4 personen
100 g sjalotten
4 el olijfolie
1 pluk saffraan
200 ml droge witte wijn
150 ml visbouillon (of kruiden- of groentebouillon)
350 ml slagroom
Bereiding
Pel en snipper de sjalotten. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotten glazig. Voeg de saffraan toe en laat 10 seconden fruiten. Blus af met witte wijn en laat tot de helft inkoken. Dit duurt circa 5 minuten maar is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de pan die je gebruikt. Hoe groter de pan, hoe sneller het vocht kan verdampen. Schenk de bouillon en slagroom erbij, breng aan de kook en laat circa 5 minuten zachtjes koken.Breng op smaak met een beetje zeezout en witte peper uit de molen. Pureer de saus met de staafmixer en schenk door een bolzeef in een schone pan.
Basisrecepten, Hartige keuken, Sauzen en dips, Themarecepten, Kerstrecepten
om 13:26
Je gooit in je ontgoocheling wel veel op een hoopje, Olga: naast de ontevredenheid over de saffraansaus (die bij mij helemaal top was vandaag) klaag je ook nog over het witlof en de zeeduivel… en da’s dan allemaal de schuld van deze saus, of wat? Zo klinkt het in ieder geval.
om 22:19
Heerlijke saus! Gebruikt bij verse tagliatelle met spinazie en scholfilet die ik nog over had van de dag ervoor.
om 15:03
Ik had hoge verwachtingen en dit recept gemaakt voor het kerstdiner: het was een grote deceptie. De saffraansaus was vrij bitter en erg dun, de witlof taai (nog nooit gebeurd) en de (dure) zeeduivel gewoon niet lekker, terwijl ik aardig kan koken en me exact aan de receptuur heb gehouden. Ik zeg: niet doen!
om 14:39
Heb de saus net af om vanavond te serveren bij quenelles van snoekbaars. Mooie subtiele wel wat dunne saus, waar ik (na proeven) iets meer visfond in heb gedaan dan de aangegeven hoeveeheid voor bouillon. Maar het eindresultaat is wat mij betreft top!