Suiker: hoe schadelijk is het? En hoeveel mag je binnenkrijgen?

Suiker: hoe schadelijk is het? En hoeveel mag je binnenkrijgen?

Als er één onderwerp is dat de gemoederen bezighoudt, dan is het dit wel: suiker. Want hoe schadelijk is suiker? Wat is het precies en hoeveel (toegevoegde) suiker mag je binnenkrijgen op een dag? Online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen kroop achter zijn laptop om jullie de antwoorden te geven. Veel leesplezier!

Wat is suiker?

Suiker of ook wel sacharose genoemd is een zoete stof en komt van nature voor in bijvoorbeeld fruit, maïs, suikerriet en suikerbiet. Suikers behoren tot de groep koolhydraten waar zetmeel en vezels ook toe behoren. Deze verschillende koolhydraten bevatten belangrijke bestanddelen voor een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Koolhydraten zijn bijvoorbeeld belangrijke dragers van energie en wanneer je koolhydraten eet zet je lichaam dit om tot de stof glucose (bloedsuiker), dát geeft directe energie die je nodig hebt voor organen, hersenen en centraal zenuwstelsel. Kortom, koolhydraten zijn nodig om de vitale organen goed te laten functioneren.

Je lichaam kan glucose – essentiële suiker – ook uit sommige eiwitten halen, al gebeurt dit minder efficiënt. Ook kan het lichaam vetten aanspreken als bron van energie, dit gebeurt uit de bouwsteen glucerol maar ook hier zijn de hoeveelheden niet voldoende. Dat maakt koolhydraten tot een belangrijke bron van energie.

De verschillende soorten suiker

Suiker is niet één soort, er zijn verschillende soorten suikers. Dit heeft te maken met de scheikundige structuur. Op basis daarvan zijn er drie verschillende groepen:
enkelvoudige koolhydraten (monosachariden), tweevoudige koolhydraten (disachariden) en meervoudige koolhydraten (polysachariden).

Monosachariden
Enkelvoudige koolhydraten bestaan uit één suikermolecuul. Voorbeelden hiervan zijn glucose, fructose en galactose. Fructose komt bijvoorbeeld voor in fruit (vruchtensuiker).

Disachariden
Tweevoudige koolhydraten bestaan uit twee suikermoleculen. De voorbeelden hiervan zijn maltose, sucrose en lactose (melksuiker).

Polysachariden
De meervoudige koolhydraten bestaan uit lange strengen aan elkaar verbonden suikermoleculen. Je vindt deze soort koolhydraten in aardappels, rijst en granen.

In welke producten zitten suikers?

Suiker zit in producten zoals: koek, snoep, frisdrank, cake, granen met suikers, fruitsappen, zuivelproducten met toegevoegde suikers, bepaald broodbeleg
(hagelslag en chocoladepasta) en in sommige kant- en klare sausen en dressings. Maar – en dit is wat minder bekend – suikers zitten ook in fruit, zuivel, aardappelen, graanproducten en peulvruchten. Suiker komt van nature voor in producten (natuurlijke suikers) en in toegevoegde vorm (geraffineerde suikers).

Maar, hoe schadelijk is suiker dan?

Het is belangrijk te weten dat een beetje suiker niet slecht is voor je gezondheid. Suiker is geen vergif; dat is een groot misverstand. Je hebt een zekere hoeveelheid zelfs nodig als een bron van energie. En de beste manier om die suikers binnen te krijgen is via producten die van nature suikers bevatten, zoals: fruit, yoghurt, melk, aardappels, graanproducten en groenten. Ga deze producten niet schrappen, ze bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft.

We krijgen echter te veel suikers binnen via producten die toegevoegde suikers bevatten; dáár zit dan ook het probleem. Producten waar veel toegevoegde suikers in zitten zijn bijvoorbeeld:

  • Koek
  • Frisdrank
  • Cake
  • Snoep
  • Taart
  • Krokante cruesli of gesuikerde granen
  • Suikerrijke toetjes
  • Vruchtensap
  • Kant- en klare sauzen en dressings.

Deze producten bevatten vaak veel toegevoegde suikers wat in hoge doseringen wel schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Denk aan: overgewicht, weinig energie en futloosheid, overbelasting van de alvleesklier, diabetes, tandproblemen en schade aan hersenen.

Hoeveel gram ‘extra’ suiker mag je binnenkrijgen?

Vanuit de wetenschap is er een helder advies over hoeveel gram toegevoegde suikers je op een dag maximaal binnen zou moeten krijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om de inname te beperken tot maximaal 10 procent van de totale energiebehoefte. Ben je een vrouw die gemiddeld 2000 kilocalorieën op een dag eet dan komt dit neer op 50 gram (vrije) suikers per dag wat neerkomt op 12,5 suikerklontjes. Bij een man die gemiddeld 2500 kilocalorieën op een dag eet komt dit neer op 60 gram (vrije) suikers wat 15 suikerklontjes betekent. Zie dit overigens wel echt als richtlijn, lager dan deze richtlijn valt altijd toe te juichen.

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen dat suiker behoort tot de groep koolhyraten, waar zetmeel en vezels ook toe behoren. Suiker is een zoetstof die van nature voorkomt in allerlei gezonde producten. Echter voegt de industrie suikers toe aan veel producten en op die manier krijgen we te veel binnen wat schadelijk kan zijn. Wil je zo gezond mogelijk oud worden dan is het advies om toegevoegde suikers zo veel mogelijk te beperken tot maximaal 10 procent van je energiebehoefte, al mag dit altijd lager zijn. Ligt er maar net aan wat voor jou situatie haalbaar is. Succes!

Wil je nou meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.

Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.

Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto

Gezondheid

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

Geen reacties

Deel je reactie

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde