Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Supermakkelijke ovenrisotto
Deze ovenrisotto met chorizo, paprika en champignons is ontzettend makkelijk om te maken en smaakt waanzinnig lekker! Hij gaart rustig in de oven, terwijl jij ondertussen rustig de keuken opruimt en even lekker kunt uitrusten.
Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen
Ingrediënten
- 300 gram risottorijst
- 750 ml hete kippenbouillon (van 2 tabletten)
- Stukje chorizoworst, in stukjes gesneden
- Halve rode paprika, in stukken gesneden
- Handje champignons, in plakjes
- 1 kleine ui of een halve grote ui, fijngesnipperd
- 200 ml crème fraîche
- Flinke handvol geraspte kaas
- Vers gehakte peterselie
- Olijfolie
Bereiding
Verhit een koekenpan met wat olijfolie en fruit de chorizo en ui zachtjes aan totdat ze zacht zijn.
Zet het vuur dan iets hoger en voeg de paprika en champignons toe en bak even mee totdat het vocht verdampt is.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Voeg de risotto toe aan de groenten en bak even mee zodat de rijst alle smaken goed kan opnemen.
Zet het vuur uit en verdeel de rijst en groenten in een ovenschaal en giet de hete bouillon eroverheen.
Bak 35 tot 40 minuten in de oven, of totdat het vocht is opgenomen en de rijst beetgaar is. Is het vocht verdampt maar de rijst nog niet gaar voeg dan nog een beetje extra water toe en zet nog even terug in de oven.
Roer als de rijst goed is de crème fraîche, geraspte kaas en peterselie erdoor en roer totdat de kaas is gesmolten en je een romige risotto hebt.
Geniet ervan!
Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Eenpansgerechten, Ovenrecepten, Risotto recepten
om 08:54
Hi Annemiek, moet je voor dit recept krul of platte peterselie gebruiken?
om 09:40
Kan allebei Rachel, maar mijn voorkeur gaat uit naar platte peterselie. Die heeft de meeste smaak!
om 12:48
Gisteren deze risotto gemaakt en….geslaagd recept! Erg lekker! Dankjewel..
om 13:19
Hallo ik zag deze op fb voorbij komen, maar kan je de worst ook door iets anders vervangen. Want gok dat daar juist de smaak vanaf komt, maar mijn man lust geen chorizo worst?
om 10:42
Hoi Feetje, mijn advies? Gewoon niet vertellen dat er chorizo in zit en kijken of hij het proeft. 😉 Het geeft idd heel veel smaak. Maar anders kun je ook salami of hamblokjes gebruiken.
om 09:37
Kan ik de risotto ook een paar uur van tevoren zover maken dat het alleen nog in de oven hoeft?
om 16:32
Hoi Marjon, ik heb daar zelf geen ervaring mee dus durf niet te zeggen dat dat lukt. Zodra je de bouillon toevoegt aan de risotto zal de risotto de bouillon gaan absorberen. Na een paar uur zal er dus een aanzienlijke hoeveelheid bouillon zijn opgenomen. Op zich geen probleem natuurlijk, want je kunt altijd extra bouillon toevoegen. Mocht je het proberen, dan ben ik benieuwd naar het resultaat! 🙂
om 19:04
Vandaag gemaakt en wij vinden het ook erg lekker! Deze mag op ons lijstje “voor herhaling vatbaar”!
Ook bij mij was er na 30 minuten nog te veel bouillon. Nog 10 minuten op 180 graden gezet en daarna nog wat bouillon eruit geschept.
om 15:40
Goed opgelost Josee! Ik zal het recept iets aanpassen.
om 18:52
Was echt heerlijjk! Ik had ook het probleem dat er weinig gebeurde met de risotto in de heteluchtoven. Na 15 minuten de oven op 200 gr. gezet en nog 25 minuten erin laten staan. Toen was de risotto gaar en het water verdampt/opgenomen.
om 15:39
Fijn om te horen dat het gelukt is en lekker heeft gesmaakt Marjon!
om 21:02
Helaas mislukt 🙁 Misschien komt het door mijn heteluchtoven? Na 30 minuten was er nog geen water verdampt. Oven hoger gezet en na in totaal meer dan een uur was de bouillon verdampt maar de rijst nogsteeds niet gaar. Volgende keer maar weer in de pan denk ik.
om 11:10
Hoi Marie, wat jammer dat het zolang duurde. In een heteluchtoven zou het juist nog sneller moeten gaan. Heb je wel een ruime ovenschaal gebruikt, zodat het vocht goed kan verdampen? Ik kan er anders helaas geen verklaring voor geven.
om 18:34
Ook hier mislukt! Na een halfuur was er nog niets gebeurd met de rijst dus heb ik het maar weer in de pan gegooid.. Aan de ovenschaal lag het niet, heb ongeveer zo’n soort ovenschaal als van je foto’s gebruikt en met minder rijst ( wel meer groente )
om 11:52
Hoi Tineke, wat balen dat hij niet wilde garen! Omdat elke oven anders is, kan de oventijd verschillen. Als hij bij jou na 30 minuten niet gaar is, laat hem dan wat langer staan. Verder is het belangrijk om hete bouillon aan de risotto toe te voegen en om de rijst eerst kort mee te fruiten met de ui en chorizo (dan gaat de korrel namelijk openstaan en kan hij het vocht beter opnemen.)
om 16:09
Is er ook een suikervrij alternatief voor chorizo?
om 21:54
Vanavond de ‘supermakkelijke ovenrisotto’ gemaakt…..Geweldig!
Heb r wel witte wijn bij gebruikt en de kippenbouillonblokjes vervangen door de ‘eekhoorntjesbrood’bouillonblokjes…..Echt zoooo lekker!
om 22:25
Heb nog risotto over….. Ga daar de arancini van maken…..lijkt me ook heerlijk 🙂
om 12:32
O ja, dat is inderdaad heerlijk! Eventjes werk, maar dat zijn arancini meer dan waard.
om 12:31
Mmmm … Heerlijk met eekhoorntjesbroodbouillon! Wat een woord trouwens. 🙂 Goed idee Hanneke!
om 14:04
Deze staar vanavond op het menu! Lijkt me erg lekker!
om 17:59
Leuk Pien! Ik hoor wel hoe hij smaakte… 🙂
om 21:23
Mijn man zei onderwijl dat we deze heerlijke risotto aten. : wat eteten we lekker deze week!!! Heb deze week de nasi goreng met sate, ovenschotel met tortillaships, pastasalade met mango en kip, verschillende vis met sla en ovenrisotto gemaakt. Morgen word het kibbeling met huzarensalade en dan nog de ossterse weaps komen ook nog op het menu..echt !allemaal super!!!!!
om 23:03
Hoi Vanessa,
Bedankt voor je reactie! Erg leuk om te horen wat je allemaal al hebt gemaakt, en natuurlijk erg fijn dat het jullie zo goed smaakt!! 🙂
om 11:26
ECHT HEERLIJK !
om 12:38
Lijkt me superlekker! Bedankt voor het delen!
om 17:27
Graag gedaan Marian! 🙂
om 13:50
Hoi Sabine,
dat deed ik eigenlijk ook altijd, risotto maken in de pan. Hoewel dat natuurlijk ook verrukkelijk is geeft deze ovenrisotto een net iets anders resultaat en ik vind het heerlijk om mijn handen even vrij te hebben… 🙂
Annemiek
om 11:19
Oooh die heb ik opgeslagen, ziet er heerlijk uit! Ik maak mijn risotto altijd gewoon in de pan, maar zo uit de oven lijkt me ook wel een keer leuk. Goed idee van de crème fraiche trouwens!