Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Sushi bowl met groene asperges
Sinds de start van KeukenLiefde eind 2012 is mijn culinaire kookrepertoire behoorlijk uitgebreid. Door mezelf uit te dagen iedere dag iets nieuws te koken, ontdekte ik vele nieuwe gerechten en kooktechnieken. Zo leerde ik bijvoorbeeld de bereidingswijze ‘mi-cuit’ kennen door het Sterrengerecht van Restaurant Aan de Poel. Mi-cuit is een bereiding waarbij vlees of vis in een zak op lage temperatuur verwarmd wordt totdat hij half gaar is. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar is allesbehalve dat. Eenmaal geproefd wil je nooit meer anders!
Omdat ik gek ben op sushibowl (sushi in een kom) en niet altijd kraakverse vis tot mijn beschikking heb, bedacht ik deze sushi bowl met mi-cuit zalm. Gecombineerd met groene asperges en avocado a little piece of heaven dat ik iedereen kan aanraden!
Ingrediënten
Voor de rijst
- 250 g sushi-rijst
- 6 el rijstazijn
- 2 el suiker
- 0,5 tl zout
Verder
- 1 avocado
- Paar radijsjes
- Tuinkers of broccolikers
- Bosje groene aspergetips
- 300 g zalmfilet, zonder vel
- Teriyakisaus, zelfgemaakt of kant-en-klaar
- 2 el mayonaise
- Wasabi
- Japanse sojasaus
- Sesamzaadjes, licht geroosterd
- Sesamolie
- Furikake (Japans rijststrooisel en voor mij een absolute must have bij dit gerecht! Je kunt het kopen bij de toko maar ook gewoon bij de AH)
Verder nodig
Afsluitbare diepvrieszak, Kookthermometer met klip
Bereiding
Dep de zalm met keukenpapier droog en doe hem in de diepvrieszak. Giet er wat teriyakisaus bij zodat de zalm bedekt is met een laagje saus en sluit de zak.
Hussel de groene asperges door 1 el olie en grill ze kort in een hete grillpan. Ze moeten nog bite hebben. Leg ze op een bord en bestrooi met wat zeezout. Snijd de avocado in partjes en de radijsjes in plakjes. Besprenkel de avocado eventueel met citroensap om verkleuren te voorkomen. Roer de mayonaise los met wat wasabi. Voorzichtig, want wasabi is very hot!
Doe de sushi-rijst met 350 ml koud water in een pan, roer even door en breng aan de kook.
Doe de deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de rijst heel zachtjes koken totdat het water is opgenomen en de rijst beetgaar is. Dit duurt ongeveer 8 tot 10 minuten. Roer de rijst af en toe even door. Zet het vuur uit en leg een droge theedoek over de pan in plaats van een deksel. Laat de rijst 15 minuten staan, roer af en toe even door.
Verwarm ondertussen in een klein pannetje de azijn, suiker en het zout totdat de suiker en het zout zijn opgelost (niet laten koken!). Voeg de marinade toe aan de rijst en roer voorzichtig door. Door de marinade krijgt de rijst een heerlijke smaak en mooie glans.
Zet een ruime pan met water op het vuur en hang de thermometer erin. Verwarm het water tot 50 graden en leg de zak met zalm in het water. Zorg dat de temperatuur op 50 graden blijft en let erop dat er geen water in de zak komt.
Haal de zak na 10 minuten uit het water en schuif de zalm uit de zak op een bord. Druk de zalm met een vork uit elkaar.
Verdeel wat rijst over twee diepe borden, gevolgd door alle overige ingrediënten. Bestrooi tot slot met wat sesamzaadjes, furikake en lepel hier een daar wat wasabimayonaise.
Eet smakelijk!
Tip
Voor een (nog) snellere en gezondere variant van dit gerecht kun je de sushirijst vervangen door bijv. quinoa of Freekeh. Kook deze volgens de omschrijving op het pak en roer vervolgens de zoet-zure sushimarinade volgens de omschrijving hierboven erdoor.
Wereldgerechten, Aziatische recepten, Hoofdgerechten, Snelle recepten, Visrecepten
Deel je reactie