Thaise viskoekjes met komkommersalade

Thaise viskoekjes met komkommersalade

Deze Thaise viskoekjes met zoetzure komkommersalade van Gordon Ramsay zijn verslavend lekker en bovendien vrij eenvoudig te maken. Na het proeven van deze viskoekjes wil je nooit meer andere…

Je kunt deze Thaise viskoekjes serveren als voorgerecht of klein hapje voor 4 personen of voor 2 personen als volledig hoofdgerecht.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de viskoekjes

  • 250 gram witvisfilets
  • 250 gram grote gepelde garnalen
  • 1 el Thaise rode currypasta
  • 3 tl palmsuiker of bruine suiker
  • 3 tl vissaus
  • Snufje zout
  • 1 middelgroot ei
  • 1 limoenblaadje (djeroek poeroet) of rasp van een limoen (door een inkoopfoutje gebruikten wij citroenrasp)
  • 1 el verse koriander
  • 30 gram haricots verts, uiteinden verwijderd en in kleine stukjes gesneden
  • Olie om in te frituren (zonnebloemolie of arachideolie)

DSC_3666_521x600

Voor de pittige komkommersalade

  • 1 komkommer
  • 1 sjalotje
  • 1/2 klein rood pepertje
  • Sap van 2 limoenen
  • 2 el basterdsuiker
  • Snufje zeezout
  • 3 el water
  • Klein handje verse koriander, fijngehakt
  • Klein handje verse munt, fijngehakt

DSC_3692_800x513

Verder nodig
Keukenmachine, wokpan of braadpan

Bereiding
Doe voor de viskoekjes alle ingrediënten, behalve de haricots verts, in een keukenmachine en pulseer tot een fijn gemalen vochtige massa.

Mix niet langer dan nodig is. Doe het mengsel in een kom en roer de haricots verts erdoor.

DSC_3681_800x572

Om te proeven of het vismengsel goed op smaak is kun je een klein balletje in een beetje olie bakken en proeven. Voeg eventueel nog wat zout, peper of suiker toe. Maak je handen nat en vorm van ongeveer 2 el vismengsel ronde platte koekjes, ongeveer 5 cm doorsnede (Wij maakten ze iets groter omdat we de viskoekjes met z’n tweeën als hoofdgerecht aten).

DSC_3687_800x536

Dek de viskoekjes af met vershoudfolie en zet ze even in de koelkast. Verwarm de oven voor op 90 graden.

Schil de komkommer met een dunschiller en snijd over de lengte doormidden. Schraap met een lepel het zaad in het midden van de komkommer eruit. Snijd de komkommer in plakjes en doe ze in een kom. Haal het zaad uit het pepertje en snijd het pepertje fijn. Pel het sjalotje en snijd fijn. Voeg ze toe aan de komkommer en meng alles door elkaar.

Doe het limoensap, suiker, zout en water in een steelpannetje en verwarm dit terwijl je goed roert totdat de suiker is opgelost.

DSC_3707_800x536

Verwarm nog een paar minuten tegen de kook aan totdat het vocht heel iets ingekookt is. Haal de pan van het vuur, zet apart en laat helemaal afkoelen. Als het is afgekoeld kan het samen met de gehakte kruiden bij de komkommer.

Verhit de wokpan of braadpan met een laagje olie van 2-3 cm. Bak de viskoekjes met een paar tegelijk aan iedere kant 1 tot 2 minuten tot ze goudbruin zijn.

DSC_3728_800x536

Als je alles tegelijk bakt koelt de olie teveel af en kun je de koekjes niet meer mooi bakken. Leg ze op een vel keukenpapier om uit te lekken en houd ze warm in de oven terwijl je de rest bakt. Serveer de koekjes direct met de komkommersalade.

Thaise viskoekjes met komkommersalade

Eet smakelijk!

Wijntip: Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland

Bron: Gordon Ramsay app ‘Cook With Me’

Wereldgerechten, Aziatische recepten, Hoofdgerechten, Slanke recepten, Visrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(3 stemmen)
3 reacties

Deel je reactie

  1. Hoi Annemiek,

    Een heerlijk gerecht.
    Volgens mij zijn deze viskoekjes koud ook lekker.
    Of vergis ik mij?
    Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    1. Warm zijn ze wel het allerlekkerst, maar koud kan eventueel ook.

  2. Floor

    Heerlijk recept! Vervang voor de viskoekjes als het kan de djeroek door een vers blaadje kafir lime.
    En basterdsuiker vind ik lekkerder dan palm suiker. Ipv haricot verts gebruik ik ook wel eens kousenband. Gebruik voor de witvis eens een kabeljauw haasje en voor de garnalen van die grote tigerprawns uit de diepvries!

    In de komkommersalade doe ik bij voorkeur ook fijn gestampte koriander wortel en klein gehakt kafirlimeblad of het sap van een djeroek peroet. Ik kook sereh in de dressing mee of voeg verse kleine ringetjes sereh toe aan de salade.
    Jammie!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde