Tiramisu (de enige echte!)

Tiramisu (de enige echte!)

Hoewel ik gek ben op de Italiaanse keuken en al heel wat Italiaanse recepten met je gedeeld heb, ontbrak deze klassieker nog: tiramisu! Een fluweelzacht en romig dessert van laagjes in koffie en likeur gedrenkte lange vingers en luchtige mascarpone-crème. Ik maak het recept op de — enige echte!  — klassieke manier met rauwe eieren. Geen paniek, mits je verse eieren gebruikt kun je er even veilig van smullen als van een bewaard kliekje avondeten.

Snel aan de slag dus. Maar wees gewaarschuwd: deze tiramisu is verslavend lekker!

Dessert voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten

  • 4 verse eieren
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 500 g mascarpone
  • 2 pakken lange vingers
  • 150 ml vers gezette sterke koffie
  • 100 ml Amaretto
  • 3 el cacaopoeder
  • 100 g pure chocolade

Verder nodig
Ovenschaal, garde, elektrische handmixer

Bereiding
Splits de eieren. Klop de eidooiers in een hittebestendige kom au bain-marie samen met 75 g suiker en de vanille-extract. Klop totdat het mengsel dikker begint te worden en als een lint van de garde loopt. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen. Dek af met een stukje vershoudfolie om velvorming te voorkomen .

Klop de mascarpone door het eimengsel. Klop de eiwitten, samen met de overige 75 g suiker, in een schone kom tot stijve pieken — voeg de suiker pas toe als de eiwitten wat stijver worden en doe dit beetje bij beetje.  Roer het eiwit door het mascarponemengsel.

Meng de koffie en likeur in een schaal door elkaar en wentel een voor de een de lange vingers erdoor. Bekleed de ovenschaal in een enkele laag met de lange vingers. Dek af met 1/3 van het roommengsel en bekleed met een nieuwe laag lange vingers. Herhaal dit totdat alle ingredienten zijn. Eindig met het roommengsel.

Zet de tiramisu minimaal 2 uur, maar liever nog een hele nacht, in de koelkast om op te stijven.

Tiramisu (de enige echte!)

Bestrooi de tiramisu vlak voor serveren met cacaopoeder en geraspte chocolade.

Tiramisu (de enige echte!)

Enjoy!

Themarecepten, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Kerstrecepten, Valentijnsrecepten, Zoete recepten, Dessert, Gebakrecepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(44 stemmen)
18 reacties

Deel je reactie

  1. Jeanine

    Dit is niet n origineel Italiaans recept! Italianen doen er namelijk nooit alcohol in. De amaretto is door de Nederlanders toegevoegd en verpest de echte smaak van de Tiramisu!!!

  2. Sofie

    Hoe lang kun je de tiramisu bewaren?

  3. Richard

    Gisteren deze overheerlijke tiramisu gemaakt en niets dan lof gekregen. Het recept moest dan ook snel naar de gasten worden doorgespeeld. Deze gaat zeker vaker gemaakt worden. TOP !!!

    1. Superleuk om te horen Richard! 🙂

  4. Aniek

    Ben heel benieuwd… Heb hem net gemaakt, dus over een paar uurtjes klaar om te proeven! Het mascarponemengsel smaakte in ieder geval al goed :-).

    Ik had alleen wel veel meer koffie en amaretto nodig, de voorgeschreven hoeveelheid was bij mij genoeg voor ongeveer de helft. Eerst dacht ik dat ik teveel gebruikte, maar toch vielen de koekjes niet uit elkaar. Ik ben dus maar op dezelfde voet verder gegaan maar dan met wat extra koffie-amaretto-mengsel. Ik ben benieuwd of hij straks niet te nat uitvalt.

    Kleine opmerking: bovenaan staat dat je 125 gr witte basterdsuiker nodig hebt en in het recept zelf wordt over 2x 75 gr gesproken. Wat moet het zijn? Ik heb nu zelf 75 en 60 gr gebruikt.

    En nu maar wachten… 🙂

    1. Hoi Aniek, bedankt voor je reactie! Heb het direct aangepast. Ben heel benieuwd wat je ervan vindt… 🙂

  5. Madelon

    Ja, deze is inderdaad zo verschrikkelijk lekker!! Maar ik maak hem niet meer op deze manier ivm de rauwe eieren. Het kan nl ook heel goed zonder en is dan veiliger en (bijna) net zo lekker…..

    1. Siepje

      mag ik dan jouw recept ik ben ook bang van die rauwe eieren??

    2. Geniet met Piet

      Gewoon 100cc advocaat nemen ipv de eieren…

    3. Patje

      Eierdooiers worden toch in de bain marie op 75 graden opgeklopt, bacterien zijn al gedood, zie het probleem niet.

  6. Ivy

    Ohoh, dat gaat op de boodschappenlijst voor deze week. Ik kom er op terug!

    1. Leuk! Ben benieuwd … 🙂

      1. Ivy

        Staat in de koelkast. Ik vind eigenlijk alleen de tiramisu van de AH lekker (de echte ben ik niet zo dol op), maar de componenten op zich zijn smakelijk!

        1. Hoi Ivy, leuk dat je hem gemaakt hebt! Ik ben heel benieuwd wat je van deze variant vindt … 🙂

          1. Ivy

            Erg lekker! De koffiesmaak vond ik toch een beetje wegvallen (met een Nespresso Lungo cupje, drink zelf geen koffie), dus voor de volgende keer schaf ik espressocupjes aan. Deze ga ik beslist nog een keer maken! Zeker een aanrader.

          2. Leuk om te horen Ivy! 🙂

  7. Ziet er heerlijk uit zeg! Tiramisutaart is ook echt aan te raden. Toch maak ik hem liever zonder het ei. Ik weet wel dat als je verse eieren gebruikt het eigenlijk helemaal niet erg is, maar ik vind het idee misschien niet zo lekker. Gelukkig vind ik hem ook heerlijk met slagroom i.p.v. ei.

    1. Lynette

      Mjammie de Tiramisu was heerlijk, zo lkker dat we hem maar in 1x opgegeten hebben ??

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde