Ingrediënten
- 50 ml water
- 200 g suiker
- 200 ml room
Met maar drie (1,2, 3!) ingrediënten maak je deze superlekkere toffeesaus, ook wel karamelsaus genoemd. Ik maakte hem voor deze monchoutaart met gebakken kaneelappeltjes, maar hield daarna flink wat over. Geen straf hoor. Als je hem bewaard in een goed afsluitbare pot in de koelkast kun je hem wel enkele weken bewaren. Heerlijk over bijvoorbeeld een bolletje ijs, een lepeltje door de vla, of drizzle een beetje over een glas zelfgemaakte ijskoffie (recept komt donderdag online). Genieten!
Basisrecepten, Sauzen en dips, Zoete keuken, Zoete recepten, Dessert, Gebakrecepten
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Breng in een grote pan het water en de suiker aan de kook en laat de suiker langzaam lichtbruin karamelliseren. Niet roeren, dan gaat het aan je lepel plakken! Blijf erbij, zodat het niet kan verbranden. Verwarm in een andere pan de slagroom. Zet het vuur van de karamel uit en schenk de slagroom langzaam en al roerend bij de karamel. Let op! Als je de slagroom bij de karamel schenkt komt de karamel snel omhoog. Gebruik daarom een grote/hoge pan zodat het niet over de rand kan lopen. Houd kinderen uit de buurt als je dit doet, want karamel is superheet! Roer de karamelsaus goed door. Je kunt de karamelsaus direct gebruiken als hij warm is, maar ook laten afkoelen. Dan wordt hij dikker.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 10:32
Hoi Annemiek,
Groot fan van jullie site, en (bijna) alles lukt. Maar vandaag niet, ik heb (nadat het mis ging heb ik gegoogeld) tijdens het opwarmen de suiker geroerd. En dat schijnt dus een doodzonde te zijn, wist ik niet. Nou ja wellicht een tip om erbij te zetten.
Groet Jordy
ps we hebben deze week een toetjes contest, met toetjes van keukenliefde. De meningen zijn verdeelt in het gezin, maar tot nu toe is er geen twijfel over de winnaar: de aarbeien tiramisu…..heerlijk!!
om 10:40
Hoi Jordy, leuk om te horen dat je fan bent! Wel balen dat dit recept mislukte maar bedankt voor de tip! Ik heb het erbij gezet! 🙂 PS Wat leuk een toetjes contest! 🙂
om 12:22
Kan je deze karamelsaus ook gebruiken in het recept van de milionaire shortbread? Groetjes Suzan