Basisrecept: tomaten-gehaktsaus (bolognesesaus)

Basisrecept: tomaten-gehaktsaus (bolognesesaus)

Na het proeven van deze zelfgemaakte tomaten-gehaktsaus (ook bekend als bolognesesaus) gebruik je nooit meer een pakje sausmix voor spaghetti of macaroni. Maar ook in de klassieke lasagne al forno mag hij niet ontbreken. Dit is het perfecte basisrecept voor eindeloos Italiaans smulplezier!

Saus over? Vries hem in voor de volgende keer!

Ingrediënten

  • 114 g bleekselderij (dit zijn ongeveer 2 stengels)
  • 114 g wortel, in grove stukken gesneden
  • 1 ui, gepeld in in vieren gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 400 g gemengd gehakt
  • 1 el Italiaanse kruidenmix, kant-en-klaar, of deze zelfgemaakte kruidenmix (aanrader!)
  • Een slok witte of rode wijn, optioneel
  • 500 g gezeefde tomaten
  • Olijfolie om in te bakken

Tomaten-gehaktsaus-0386

Verder nodig
Keukenmachine, hapjes- of braadpan

Bereiding
Was de bleekselderij en verwijder de buitenste harde draden. Snijd in grove stukken en doe samen met de wortel, ui, knoflook en ontbijtspek in de keukenmachine. Mix fijn. (Je kunt het natuurlijk ook gewoon fijnsneden met de hand.)

Verhit een hapjes- of braadpan met wat olie en fruit het fijngemixte groentemengsel zachtjes aan, totdat het vocht verdampt is en het aan de bodem begint aan te bakken. Voeg het gehakt en de kruidenmix toe en bak het gehakt rul. Blus eventueel af met een scheut wijn en laat even verdampen. Voeg de gezeefde tomaten toe en vul het lege pak voor de helft met water. Schud goed om en voeg toe aan de saus.

Breng de saus aan de kook en zet dan het vuur laag. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus minimaal 20 minuten zachtjes pruttelen, of — als je alle tijd van de wereld hebt — zelfs een hele ochtend of middag. Daar wordt ‘ie nóg lekkerder van.

Basisrecept: tomaten-gehaktsaus (bolognesesaus)

Enjoy!

Basisrecepten, Hartige keuken, Sauzen en dips, Wereldgerechten, Italiaanse recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(14 stemmen)
17 reacties

Deel je reactie

  1. Mary

    Hoi Anne ik,vraagje kan je hier ook bolognese soep van maken?
    Wat moet je dan toevoegen,alleen water of ook nog tomatensaus.

  2. Mariska

    Heerlijk!!!, Maakte altijd een snelle saus met idd een potje of zakje toegevoegd. Maar dat gaat niet meer gebeuren!! Wat een goed recept! Zoon is echt een bolognese saus liefhebber en hij vond ‘m heerlijk!

    1. Wat leuk om te horen Mariska! 😊

  3. Margriet

    Heerlijk recept ! Grote pan vol gemaakt en ingevroren en uitgedeeld.?

  4. marian

    Ik woon in Fuerteventura, Canarias en ik vind de pakjes gezeefde tomaten die ze hier verkopen niet lekker. Te zoet! Kan ik het vervangen door een blik gepelde tomaten (fijn gehakt) en een eetlepel tomatenpuree?

    1. Ja hoor Marian, dat kan zeker! 🙂

      1. marian

        Oké, bedankt!

  5. Nathalie

    Wat kan ik als vervanging gebruiken voor de wijn, aangezien mijn 1 en 5 jarige zoontje mee eten ?

    1. de wijn is optioneel Nathalie, je kunt hem dus ook gewoon weglaten. 🙂

  6. Adriaan

    Vandaag deze saus gemaakt. Makkelijk om te maken en gewoon erg lekker.
    Wel met een flinke slok wijn erin. Dat maakt echt het verschil. Vind ik.
    Heb precies het recept gevolgd en volgens mij hoeft er verder niets in. Hij is af!
    Wat mij betreft een blijvertje.

  7. Annie

    Heerlijk recept! ? Inderdaad voor ons geen kant en klare zakken meer.

  8. Inge

    Wat doen we met het spek?

    1. Goed lezen Inge, het staat erin. 😉

      1. Angelique

        Wat als je geen spek lust, wat kan ik daarvoor in de plaats doen? Is natuurlijk om het wat zout te maken.

        1. je kunt het spek ook gewoon weglaten, geen probleem! 🙂

      2. Sjef

        Wat ik nog mis aan het recept van de Bolognesesaus is de dubbel geconcentreerde tomatenpuree deze even ontzuren en dan op smaak brengen van de saus met bv. gemalen peper,zout.
        Ik gebruik bij het op smaak brengen van al mijn sauzen de Knorr runderbouillon,wel uitkijken met de dosering ivm zout.
        Ook even vermelden welk gehakt, varkens,runder of gemengd gehakt ,ik geef de voorkeur aan gemengd gehakt.

        1. Hoi Sjef, bedankt voor de tip! Heb het aangepast! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde