Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Traditionele lasagne
Deze lasagne is voor mij het ultieme comfort food. Ik maak hem het liefst in het weekend, want hoe meer tijd je er voor uit trekt, hoe lekkerder hij wordt. Ik laat de bolognesesaus zo’n 2 uur op héél laag vuur pruttelen. Natuurlijk kun je dit ook verkorten, maar het lange stoven is echt de moeite waard. De saus krijgt dan de kans om rustig in te dikken, wordt geconcentreerder van smaak en het gehakt wordt superzacht.
Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen
Ingrediënten
- 500 g rundergehakt
- 100 g pancetta of bacon, in blokjes gesneden
- 1 ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, uitgeperst
- 1 wortel, in kleine blokjes
- 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
- 1 pak (500 gram) gezeefde tomaten
- 1 blikje (70 g) tomatenpuree
- 1 el suiker
- 200 ml rode wijn
- 150 ml runderbouillon (van een blokje)
- 100 ml melk
- Italiaanse kruiden (vers of gedroogd)
- 1 portie bechamelsaus (dit recept, of kant en klaar)
- Gedroogde lasagnebladen
- 1 bolletje mozzarella
- Handvol geraspte Parmezaan
- Olijfolie
- Zout en peper
Bereiding
Fruit de ui aan in olijfolie en laat op een laag vuur zacht worden. Voeg de pancetta, wortel, bleekselderij en knoflook toe en fruit het langzaam zacht. Doe de tomatenpuree en de suiker erbij en bak nog even mee. Voeg nu het gehakt toe en roer het goed los. Blus af met de rode wijn en laat even verdampen. Voeg dan de runderbouillon en gezeefde tomaten toe en breng de saus verder op smaak met de italiaanse kruiden, snufje kaneel en zout en peper. Laat de saus, met de deksel op een kleine opening, circa 2 uur op een sudderpitje stoven.
Ik gebruik graag gedroogde lasagnevellen die behoorlijk wat saus opslurpen. Daarom laat ik de saus wat dunner. Mocht je verse lasagnebladen willen gebruiken laat dan de saus zonder deksel inkoken zodat hij wat dikker wordt. Is de saus te dik voeg dan gewoon wat water toe. Het laatste uur mag de melk bij de saus. De melk zorgt ervoor dat het vlees nog zachter wordt. Maak de bechamelsaus met kaas en verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in en begin met een laag bolognesesaus, dan lasagnebladen en dan de bechamelsaus.
Herhaal dit en eindig met een laag bechamelsaus. Verdeel de plakken mozzarella en geraspte kaas erover en bak ongeveer 40 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is en de lasagnebladen gaar zijn.
Laat zeker nog 10 minuten afkoelen voordat je de lasagne gaat eten. Schenk een goed glas rode wijn in en geniet ervan!
Herfstrecepten, Wereldgerechten, Italiaanse recepten, Hoofdgerechten, Ovenrecepten, Pastarecepten
om 18:11
Beste Annemieke,
Ik heb deze lasagne nu al een paar keer gemaakt, het is een regelrecht succes.
om 08:22
Heel leuk om te horen! 🙂
om 10:52
Goedemorgen,
Moet bij de bechamelsaus ook kaas? Zie ik dat goed en hoeveel moet dit dan zijn?
Groetjes Patty
om 11:15
Hoi Patty, de bechamelsaus is zonder kaas maar als je een liefhebber bent kun je natuurlijk altijd een handje toevoegen… 😉
om 20:31
Ik heb deze lasagne al meerdere keren gemaakt en iedereen vind het heerlijk!!
om 13:22
Superleuk om te horen Lydia! 🙂
om 19:07
Dit is het lekkerste lasagne recept dat ik ken. Ipv het gehakt gebruik ik een mix van stukjes kip en pulled chicken.
om 19:08
Dit is het lekkerste lasagne recept dat ik ken. Ipv het gehakt gebruik ik een mix van stukjes kip en pulled chicken.
om 07:47
Hoe groot is de ovenschaal voor dit gerecht?
Gr pris
om 09:54
31 x 23 cm. Maar iets groter is ook geen probleem.
om 08:55
Goedemorgen? Is het blikje tomatenpuree van 70gr of 140gr? Ik ga deze lasagne vandaag maken. Ik heb er nu al zin in!
om 09:21
70 gram! Heb het meteen even aangepast. 🙂 Alvast veel smulplezier vanavond!
om 11:39
Hoi Annemiek,
Als je er nog wat extra groente erbij wil , bij welke stap zou jij dat doen?
Groetjes Lisette
om 09:14
Ik zou het dan tegelijk met de wortel en bleekselderij toevoegen.
om 21:34
Kan je ook de wijn weg laten en vervangen door meer bouillon?
om 09:43
Ja hoor Marsha, dat kan! 🙂
om 13:58
Hoeveel lasagnevellen heb ik voor dit recept nodig.?
om 14:14
Dat hangt ervan af hoeveel lagen dat je maakt, maar ik denkt toch zeker 1 verpakking (in een pak van Honig zitten meestel 2 verpakkingen). Ik vind zelf een sauzige lasagne lekker dus ik gebruik meer saus dan bladen. Maar als je de lasagne liever wat steviger hebt, kun je meer bladen gebruiken. Gewoon uitproberen dus wat jezelf het lekkerst vindt!
om 15:28
Ik heb dit recept voor 30 personen gemaakt en iedereen was vol lof. Het was ook goed gelukt en super lekker.
om 17:49
Wat leuk om te horen Ineke, dat hij bij zoveel mensen in de smaak valt. Complimenten voor de chef!! 😉
om 14:43
Hoi Annemiek,
Kan ik de lasagne een avond van te voren maken en bewaren in de koelkast? Inclusief bechamelsaus en exclusief de kaas? Volgende dag afmaken in de oven?
om 15:34
Hoi Germyn, je kunt de sauzen zeker al van tevoren maken, maar ik zou de saus en bladen nog niet in de ovenschaal doen als je hem pas de volgende dag wilt eten. Dan absorberen de bladen de saus al en wordt de lasagne minder smeuïg. Ik bewaar de sauzen afgedekt in de koelkast. Als ik hem wil eten, dan pas bouw ik laagjes saus en bladen op in de schaal en bak hem af.
om 20:01
Vanavond gemaakt, het was super lekker! Bedankt voor het recept! Ik ga het recept zeker bewaren :).
om 09:47
Superleuk om te horen dat het heeft gesmaakt! 🙂
om 12:47
Kan je de rode wijn ook weglaten of vervangen ?
om 16:26
Hoi Marjolein, je kunt de rode wijn gewoon achterwege laten, je hoeft hem niet te vervangen. 🙂
om 15:45
Hallo annemiek,
Welke italiaanse Kruiden en hoeveel Moët ik daarvan gebruiken.
Go Irene,
om 11:10
Maakt niet zoveel uit welk merk Italiaanse kruiden Irene. Je kunt ook zelf een Italiaanse kruidenmix samenstellen, of verse tuinkruiden gebruiken. De hoeveelheid doe ik altijd op gevoel. Niet teveel de eerste keer en dan eerst proeven, dan nog wat extra toevoegen indien nodig, net zolang totdat je het lekker vindt.
om 10:58
Leuk! Ik ga het recept vanmiddag uitproberen. Heel erg benieuwd 🙂
om 22:47
Ha Annemiek,
Het lijkt mij een heerlijk recept, maar.. ik vroeg mij af hoeveel lasagnebladen (gedroogd) ik zou moeten gebruiken… is er een richtlijn voor het aantal grammen / bladen?
om 10:44
Hoi Jan, je hebt genoeg aan een pak lasagnebladen, dat zijn dus twee verpakkingen.
om 19:34
Dank voor je snelle reactie Annemiek! Ik gebruik Jumbo eigen merk lasagnebladen, ik ga ervan uit dat 15 bladen (250 gram) die in dit doosje zit wel genoeg is, klopt dat?
om 10:10
Dat is idd voldoende Jan. Succes! 🙂
om 00:45
De afgelopen weken enkele recepten voor Lasagne gemaakt, maat bij deze riep ik eindelijk ‘het is gelukt!’ Lekkere diepe smaak. Zelf nog wat kaas door de bechamelsaus gedaan. Schaal was binnen 10 minuten leeg!
om 15:13
Superleuk om te horen Martine! 🙂
om 12:21
Hallo Annemiek
Ik heb de lasagne gemaakt en het was heerlijk van smaak.
de saus was te weinig voor 4 pers kan ik de dubbele hoeveelheid gebruiken?
dat het geen soep wordt …..zei mijn kleindochter, haha
Groetjes Anneke
om 09:18
Hoi Anneke, bedoel je de gehaktsaus, of bechamelsaus?
om 09:53
ik bedoel de bechamelsuas
om 09:57
Ik zou het recept niet verdubbelen, dat wordt denk ik teveel. Probeer 40 g boter, 40 g bloem en 400 ml melk.
om 07:58
Dank je wel Annemiek voor je antwoord, ik ga dat proberen
om 10:37
Wederom ook weer super lekker!
om 00:22
Hi Annemiek,
Vanavond heb ik de weekend-lasagne gemaakt en gegeten: fantastisch lekker en restaurantwaardig! Echt verrassend, het bezoek wilde (óók) graag een tweede portie. Wel had ik veel meer vocht nodig (500 ml, ongeveer) bij t gehakt, in plaats van de 150 ml. De bechamelsaus heb ik eveneens verder verdund, in totaal 500 ml. melk gebruikt, waarbij ik moet opmerken dat ik er ook n handje geraspte kaas aan toevoegde. Zodoende had ik genoeg voor meerdere lagen
Chapeau voor t recept!
om 08:20
Wat heerlijk dat iedereen er zo van heeft gesmuld! Je keuze voor lasagnebladen (vers of gedroogd) bepaalt de sausdikte. Verse lasagnebladen zijn eerder gaar en nemen minder saus op dan gedroogde lasagnebladen die behoorlijk wat saus opslurpen. Dat handje geraspte kaas door de bechamelsaus doe ik ook altijd, maar stond er inderdaad niet bij: nu wel. 😉 Bedankt voor je leuke reactie Joyce!!
om 14:42
Hoi Annemiek,
Kan ik de lasagne een avond van te voren maken en bewaren in de koelkast? Inclusief bechamelsaus en exclusief de kaas? Volgende dag afmaken in de oven?