Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Tropische ananastaart
Soms zijn gerechten zo verrassend, dat ze simpelweg een bijzondere verpakking verdienen als presentatie. Neem bijvoorbeeld deze eenvoudige ananascake. Door de cake na het bakken ondersteboven te keren, komt de gekarameliseerde ananas bovenop te liggen en trekken alle hemelse sappen en tropische ananassmaken in de cake. Zo verander je heel snel en doeltreffend, deze eenvoudige cake in een tropische ananastaart!
Gebak – 12 tot 16 punten – 20 minuten + 40 minuten in de oven
Ingrediënten
1/3 verse ananas, harde kern verwijderd en in plakken gesneden en gehalveerd (of een klein blikje ananasschijven op siroop, uitgelekt)
6 rode gekonfijte kersen, gehalveerd
2 el rietsuiker
250 g zachte ongezouten roomboter + wat extra om vorm in te vetten
250 g fijne suiker
5 eieren
250 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 tl vanille extract
1 el Chinese five-spice kruiden
2 el abrikozenjam + 2 el water
Eventueel een blaadje verse munt om de taart te garneren
Verder nodig
Ronde bakvorm van 22 cm, elektrische handmixer, vel bakpapier, kwast om te bestrijken
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Vet het bakpapier in en bestrooi met de rietsuiker.
Verdeel de ananas over de taartbodem en vul de gaten op met de gekonfijte en eventueel gehalveerde kersen.
Klop de boter en de suiker samen tot een luchtig en romig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe en voeg de vanille extract en five-spice kruiden toe.
Klop verder tot een glad en luchtig mengsel. Spatel het bakmeel door het beslag, niet te lang roeren, en verdeel het beslag over de ananas in de taartvorm.
Bak de taart 40-45 minuten in de oven, of totdat de cake goudbruin en gaar is. Haal de taart uit de oven en keer de taart ondersteboven op een taartschaal. Verwijder voorzichtig de taartvorm en het bakpapier.
Verwarm op laag vuur in een klein pannetje de jam met het water, totdat het vloeibaar is en bestrijk de bovenkant van de taart hiermee. Hierdoor krijgt de ananas een mooi glanslaagje. Laat de taart voor het aansnijden afkoelen. Garneer de taart eventueel met een blaadje munt en serveer lauwwarm of koud.
Enjoy!
om 11:26
Ik zou deze taart graag met appel maken. Kan dit en kan ik dan ook gewoon basterdsuiker of kristalsuiker op de bodem strooien?
om 09:08
Ja hoor, dat kan prima Laura.
om 13:39
Hallo Annemiek kan je voor deze taart ook cakemeel gebruiken groetjes mary
om 09:07
Ja hoor, dat kan.
om 18:54
Is de 5-spices niet overheersend in deze taart….ziet er wel mooi uit
om 08:19
Hoi Debby, de hoeveelheid five-spices die ik toevoeg zijn zeker niet overheersend. De kruiden zoals kaneel, steranijs en kruidnagel combineren perfect met de ananas en geven de taart diepte en warmte. De five-spices maken deze taart helemaal af. Probeer het maar… ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
om 16:13
deze taart bevind zich nu in mijn oven en het ruikt al heerlijk , ik ken die kruiden niet wat jij gebruikt , maar ik heb voor alles wel een oplossing , daarom gebruikte ik de koekjes – speculaas kruiden en volgens mij zal dit ook heel lekker zijn , bedankt voor dit heerlijk receptje
om 08:55
Hoi Angie, koekkruiden smaken hier inderdaad ook heerlijk bij. Goed idee!