Tzatziki – onovertroffen Griekse eenvoud!

Tzatziki - onovertroffen Griekse eenvoud!

Griekenland is een van mijn meest favoriete vakantiebestemmingen. Het heerlijke klimaat, de gastvrijheid en de pittoreske dorpjes met witbeschilderde huizen die adembenemend afsteken tegen de azuurblauwe zee met schitterde baaien, maken dit land voor mij tot een ultieme vakantiebestemming. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het eten!

Nu de zomer eindelijk is begonnen en de temperaturen oplopen, maak ik regelmatig een Griekse salade, saganaki en tzatziki. Hoewel tzatziki eigenlijk een salade is, kennen wij hem vooral als verrukkelijke, romige komkommer-knoflookdip. De bereiding is snel en eenvoudig en de smaak onovertroffen: verkoelend, fris, vol en romig. Heerlijk als dip bij gegrilde (Griekse) vleesgerechten zoals gyros, souvlaki, bifteki en natuurlijk de bekende mixed grill.

Ingrediënten

  • 6 flinke eetlepels dikke Griekse yoghurt
  • 1 komkommer
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 el fijngehakte verse dille
  • 1 el citroensap
  • Zeezout uit de molen
  • Extra vierge olijfolie
Direct in je mandje bij:

Verder nodig
Grove rasp

Bereiding
Schil de komkommer met een dunschiller en snijd hem overlangs doormidden. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit. Rasp de komkommer grof, doe in een kom en laat even staan.

DSC_8800_800x536

Knijp met je handen het overtollige vocht eruit. Meng de komkommer met de yoghurt, knoflook, dille, citroensap en de olijfolie en roer goed door. Breng op smaak met grof gemalen zeezout uit de molen. Maak de tzatziki het liefst een dag van tevoren, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Druppel vlak voor serveren nog wat olijfolie over de tzatziki.

Tzatziki - onovertroffen Griekse eenvoud!

Enjoy!

Menu, Themarecepten, Wereldgerechten, Barbecuerecepten, Griekse recepten, Mannenvoer, Salades, Voor bij de borrel

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(3 stemmen)
11 reacties

Deel je reactie

  1. Hoi Annemiek,

    Een prachtig recept.
    Hoeveel olijfolie is nodig?
    Alvast hartelijk dank voor jouw antwoord.

    Groetjes,

    Manolito

    1. Hoi Manolito, een klein scheutje olijfolie is voldoende.

      1. blank Sas

        Kan je knoflook ook vervangen voor knoflookpoeder

  2. blank Hendrik Willem

    Lekker die Tzaziki met gebakken aardappeltjes en Stifado.

  3. blank Sandor

    We maken a jaren grofweg hetzelfde recept voor tzatziki. Om het rapsen te versnellen gooi ik het tegenwoordig in de hakselaar nadat de zaden eruit zijn. Een beetje grofhouden en daarna met de hand het overtollig vocht eruit knijpen. Klaar binnen een paar minuten!

    1. Bedankt voor de tip Sandor!

      1. blank Kookmuts

        Zojuist gemaakt. Nu de koelkast in voor morgen. We eten t lekker bij zelf gemaakte gyros en keftedes. Nu al zin in!!!!

  4. blank Cynthia

    Dit recept klinkt lekker! Hoe lang blijft het goed in de koelkast?

    1. Geen idee Cynthia, hier gaat het altijd de eerste dag al op. ? Ik gok enkele dagen.

  5. blank Sylvia Brand

    Heerlijk! Tzaztiki verveelt nooit.
    Ik gebruik vaak verse munt in plaats van dille. Ook superlekker.

    1. Hmmm… ja, munt kan er ook zeker bij Sylvia. Lekker fris!

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde

Reserveer ons nieuwe kookboek Makkelijke Wereldgerechten

Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.

In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!

bestel hier

Close