Bereiding
Schil de bietjes en rasp ze fijn in de keukenmachine Knijp met je handen zoveel mogelijk vocht uit de bietjes, vang het bietenvocht op en bewaar. Doe de bietjes in een kom. Rasp de ui en parmezaan fijn in de keukenmachine. Voeg toe aan de bietjes. Meng samen met de overige ingrediënten (gebruik 130 g havermeel). Breng goed op smaak met zout en peper uit de molen.
Het bietenmengsel moet stevig genoeg zijn om mooie burgers van te vormen. Als het mengsel te nat is kun je extra havermeel (paneermeel of panko kan ook) toevoegen. Als het mengsel te droog is kun je wat van het opgevangen bietensap toevoegen.
Verdeel het bietenmengsel in 6 gelijke stukken en vorm hier mooie burgers van (ik gebruikte hiervoor een hamburgerpers, maar met je handen kan ook). Leg de bietenburgers op een bord (leg een velletje bakpapier tussen de burgers als je ze op moet stapelen) en zeg ze minimaal 15 minuten, tot maximaal 24 uur in de koelkast (je kunt ze ook invriezen!). Door ze voor het bakken te koelen worden de burgers steviger en kun je ze beter bakken.
Je kunt de bietenburgers zowel grillen als bakken. Smeer ze voor het grillen dun in met wat olijfolie. Voor het bakken verhit je een koekenpan met een scheutje olijfolie (geen extra vierge) of zonnebloemolie en bak je de bietenburgers 4 tot 5 minuten aan de beiden kanten op middelhoog vuur, tot ze goudbruin zijn.
Deel je reactie