Ingrediënten
- 750 g verse, rijpe en zoete tomaten
- 1 sjalot, fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, uitgeperst
- Hand verse basilicumblaadjes
- 300 ml groentebouillon
- 1 el rode balsamicoazijn
- 1 tl suiker
- Scheutje room
- Extra vierge olijfolie
- Zout uit de molen
Wat is er nu lekkerder dan een kom verse tomatensoep verrijkt met een beetje room en verse basilicum. Ik kan maar weinig dingen bedenken! Deze soep maak je natuurlijk het liefst in de zomer met overrijpe, zoete tomaten uit eigen moestuin, of met verse tomaten van de markt die je aan het eind van dag voor een gunstig prijsje op de kop weet te tikken. Laat het culinaire smulfeest dan maar beginnen!
Seizoensrecepten, Zomerrecepten, Lunchrecepten, Voorgerechten, Soeprecepten
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Halveer de tomaten en leg ze op een bakblik. Besprenkel met wat olijfolie en zout. Bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
Fruit ondertussen in een kookpan de sjalot en knoflook zacht en glazig in wat olijfolie. Voeg de geroosterde tomaten en het vrijgekomen tomatenvocht toe aan de sjalot. Voeg een paar blaadjes basilicum toe en pureer de soep fijn met de staafmixer. Haal de soep door een fijne zeef — of doe dit niet, het resultaat is dan wat grover maar zeker niet minder lekker!
Leng de soep aan met de bouillon — gebruik net zoveel als je zelf wilt om de soep de gewenste dikte te geven. Breng de soep verder op smaak met suiker, balsamicoazijn en een scheut room.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 13:40
Kan je ook iets anders gebruiken dan rode balsamicoazijn, bijv gewone?
om 17:29
Dat kan Ingrid!