Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Victoria sponge cake
De Victoria sponge cake dankt haar naam aan wijlen Koningin Victoria van Engeland, die graag een stukje van deze taart nuttigde bij haar afternoon tea. Het is tevens een perfecte Moederdagtaart! De taart bestaat uit twee lagen cake, gevuld met jam en geklopte room. De bovenkant wordt traditioneel enkel bestrooid met poedersuiker. Ik maakte een wat luxere variant door verse aardbeien aan de vulling toe te voegen en ook belegde ik de bovenkant royaal met slagroom en verse aardbeien. Een Koninklijke taart voor alle liefhebbende moeders!
Ingrediënten
Voor de cake
- 250 g ongezouten roomboter, op kamertemperatuur + wat extra boter om de bakvorm in te vetten
- 250 g fijne kristalsuiker
- 250 g bloem
- 1/2 zakje bakpoeder
- 250 g eieren (gewogen in de schil en op kamertemperatuur)
- 2 el melk, op kamertemperatuur
Voor de vulling en bovenkant
- 500 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- 3 zakjes vanillesuiker
- 2 blaadjes gelatine
- 4 tot 5 el aardbeien- of frambozenjam
- 500 g Hollandse aardbeien
Verder nodig
2 bakvormen van 22 cm doorsneden, handmixer, bakpapier
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvormen in met boter en beleg de bodem met bakpapier.
Klop de boter en suiker tot een zacht en romig mengsel en voeg dan een voor een en al kloppend de eieren toe (voor de oplettende: ik had een ei met een dubbele dooier!).
Meng de bloem en het bakpoeder en zeef dit beetje bij beetje boven het beslag. Vouw de bloem door het beslag en roer tot slot de melk erdoor. Roer niet langer dan nodig is!
Verdeel het beslag over de twee bakvormen en strijk de bovenkant glad.
Bak de cakes 15 tot 20 minuten in de oven. Laat de cake vervolgens 10 minuten in de vorm afkoelen en stort ze daarna op een rooster om verder af te koelen. Verwijder het bakpapier.
Week de gelatine in ruim koud water. Doe de slagroom in een grote kom. Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap het merg eruit; voeg samen met de vanillesuiker toe aan de slagroom. Klop de slagroom lobbig. Knijp de gelatine uit en verwarm in een steelpannetje met aanhangend vocht totdat het is opgelost.
Roer er 2 eetlepels slagroom doorheen en voeg dit mengsel al kloppend toe aan de overige slagroom. Werk vlug want als de gelatine in aanraking komt met de slagroom, stolt hij snel. Klop de slagroom stijf.
Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de helft van de aardbeien in plakjes. Verwarm de jam lichtjes in een pannetje, zodat hij makkelijker smeerbaar is en roer voorzichtig de aardbeienplakjes erdoor. Leg een cake op een mooie taartschaal en bestrijk royaal met jam en aardbeien.
Dek af met de stijf geklopte vanilleroom en leg de andere cake hier bovenop. Druk lichtjes aan. Besmeer de bovenkant weer royaal met slagroom en garneer tot slot met de overige aardbeien. Ik sneed de overige aardbeien in vieren. Bestrooi de aardbeien tot slot met poedersuiker voor een mooi glanslaagje. Laat de taart voor serveren minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Eet smakelijk!
Lenterecepten, Seizoensrecepten, Themarecepten, Wereldgerechten, Engelse recepten, Moederdag recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 10:59
Kan je deze taart de avond van te voren maken?
om 12:56
Ja hoor, dat kan!