Bereiding
Haal het vlees ruim 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de slowcooker voor op stand high.
Verhit de braadpan met wat vloeibare bakboter en bak 1/4 van het vlees lichtjes aan. Bestrooi met zout en peper. Let op dat je het vuur niet te hoog zet, want dan wordt het vlees taai. Schep het vlees uit de pan — het vlees mag hier en daar nog zichtbaar rood zijn — en leg op een bord. Bak op dezelfde manier de rest van het vlees, steeds in kleine porties.
Verhit wat extra boter in de braadpan en bak de uien in het braadvet van het vlees totdat ze beginnen te kleuren. Voeg de knoflook en tijmblaadjes toe en bak even mee. Voeg nog een extra kneep boter toe en 2 el bloem. Bak al roerend op middelhoog vuur verder, totdat de bloem gaar is — dit duurt minimaal 2 minuten! De bloem moet volledig oplossen in de boter, als de bloem zichtbaar blijft voeg dan nog wat extra boter toe.
Voeg nu om en om wat bier en fond toe, terwijl je goed door de saus blijft roeren. Voeg net zoveel bier en fond toe totdat je een dik vloeibare saus hebt — je hoeft dus misschien niet al het bier en fond te gebruiken. Laat de saus een minuut zachtjes pruttelen.
Doe het vlees in de voorverwarmde slowcooker en giet de saus eroverheen. Besmeer het brood royaal met mosterd en leg bovenop het vlees. Doe de deksel op de slowcooker en laat 3 tot 4 uur zachtjes pruttelen, of totdat het vlees zacht is en makkelijk uit elkaar valt als je erop drukt.
Serveer met zelfgemaakte dikke frieten en pittige tuin- of waterkers.
om 16:58
Goedemiddag, ik heb vandaag het recept gemaakt en tot mijn schrik is het vlees taai geworden.
Ik heb het vlees niet te lang gebakken, was nog rood aan de randen.
Ik heb het wel in een slowcooker gedaan van 3,5L, kan het daar aan liggen?
Ook had ik niet helder uit het recept of de slowcooker 3 a 4 uur op high of op low moest.
Ik heb hem op 4 uur op high gehad.
Ik hoop dat je me kan laten weten waar ik de mist in ben gegaan.
Groetjes
Saskia
om 15:27
Misschien een suffe vraag; maar wat doe je nou met die mosterdboterhammen op het einde? En besmeer je ze alleen aan de bovenkant?
….overigens staat de sc as we speak te pruttlen!
om 10:53
Hoi Femke, de boterhammen vind je naderhand als het stoofvlees zacht is niet meer terug, ze vallen uit elkaar en worden opgenomen door de saus (die daardoor wat dikker en voller van smaak wordt). Mocht je nog wel een stukje brood terugvinden dan roer je die gewoon door de saus tot hij erin oplost. Je hoeft het brood maar aan een kant te besmeren met mosterd. Veel smulplezier en ben benieuwd of hij gesmaakt heeft! 🙂
om 01:53
Sinds half september al vele malen gemaakt. Nu eindelijk eraan gedacht om een paar foto’s te maken van het resultaat : https://imgur.com/gallery/GxshK
Deze keer met kalsstoofvlees gemaakt. Heerlijk recept is dit.
om 18:26
Hi,
Al meerdere keren heb ik met mijn slowcooker hachee proberen te maken en laatst het vlaams stoofvlees volgens het recept van deze site, maar elke keer stuit ik op het zelfde probleem. Het vlees wordt wel zacht en valt uit elkaar, maar de saus heeft een bittere nasmaak, waardoor het keer op keer geen succes is. Heeft u tips?
Groetjes!
om 10:09
Hoi Irene, je zou een zoet ingrediënt kunnen toevoegen om het wat zoeter te maken zoals suiker of stroop, maar ik denk dat er misschien een andere reden is als de smaak bij elk recept bitter is? Is de knoflook misschien te donker gebakken? Dat kan ook een bittere smaak geven. Ik heb het zelf nog nooit gehad, dus ik vind het lastig te zeggen hoe het komt of wat je eraan moet doen.
om 19:20
Normaal voegen wij donkere suiker toe aan onze vlaamse stoverij. Good luck.
om 12:05
Of een schelletje peperkoek, helpt ook met het indikken van de saus.
Of een soep lepel donkere perenstroop, dit laat de saus mooi blinken.
om 20:05
Hoi,
Als je een 3,5 L slowcooker heb moet je dan de hoeveelheden halveren?
Alvast bedankt,
Gr. Sandra
om 10:02
Hoi Sandra, dat ligt eraan of het erin past? Dat kan ik lastig inschatten namelijk.
om 15:01
Nog een vraagje 3-4 uur is dat op hoge stand? Hoe langs als je low gebruikt?
om 16:08
Ik durf niet te zeggen hoelang het op stand low duurt. Er zit niet zoveel temp. verschil tussen high en low dus het zal in tijd niet zoveel schelen.
om 14:54
Kan de fond evt vervangen worden door bouillon? En het trappistenbier door donker bier?
om 16:03
Dat kan Anita. 🙂
om 18:25
Dank je. Gisteravond de Andrew James 6,5 liter (digitale) mogen bestellen van mijn man, vast voor mijn verjaardag. Hij is digibeet dus mocht hem zelf bestellen, maar hij houdt wel van lekker eten ??. Nu vast recepten aan het verzamelen. Kan niet wachten om het uit te gaan proberen
om 19:56
O wat fijn Anita, je gaat er beslist een hoop plezier aan beleven! 🙂
om 09:00
Annemiek,
1,5 wat precies ?
om 09:19
Bedankt voor je reactie Robert, dat moet 1,5 kg zijn! Ik heb het aangepast. 🙂
om 19:46
Hartelijk dank Annemiek.
Vrijdag is de grote dag dat ik dit ga proberen.
om 16:31
ik heb geen slowcooker, wel een hoge druk pan. Volgens mij een groot verschil, ik hoog die niet zo lang op te laten staan om ook heel zacht vlees te krijgen. Wat voor verschil zit daar in