Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Wat is gember? En hoe gezond is het?
In deze blog duikt onze huisdiëtist Jonathan Klaassen in de wereld van gember. Deze knol wint namelijk aan populariteit en is niet meer weg te denken uit onze supermarkten. Maar hoe gezond is gember? Wat is het? En hoe gebruik je het?
Wat is gember?
Je vindt gember in de wortelknol van de gemberplant en deze geliefde specerij wordt op tal van van manieren gebruikt. Gember rauw eten is vooral erg pittig, dus meestal verwerkt men het in een gerecht. De knol is volkomen geschikt voor bijvoorbeeld Aziatische gerechten, maar denk ook aan stoofpotjes, bouillon (soep), verse gember thee of gembershot. De smaak van deze wonderlijke knol valt bijzonder te noemen: sappig en pittig, vezelig, maar ook fris en zoet.
Waar komt gember vandaan?
Oorspronkelijk komt de gemberplant uit het zuiden van China, maar tegenwoordig ook te vinden in Azië en Zuid-Amerika. Op dit moment zijn India en China de grootste gember-producten ter wereld waarbij het oogsten van deze plant plaats vindt in de herst als de bladeren zijn afgestorven. Wat men doet: de wortelstokken van de gemberplant graaft men op en dat moet vervolgens gedroogd worden in de schaduw. De wat oudere wortelstokken zijn geschikter om te vermalen tot gemberpoeder.
Moet je gember eigenlijk schillen?
Je hoeft gember niet te schillen. Integendeel zelfs, de schil kun je gewoon eten, daar zitten zelfs de meeste voedingsstoffen in. Was de gember wel even zodat vuil, stof en bacteriën verwijderd worden. Is de gember nou al wat ouder, gebruik dan een rasp, dat werkt een stuk gemakkelijker vanwege de stugheid van de knol.
Hoe gezond is gember?
Gember is een knol die absoluut past binnen een gezond voedingspatroon. Via deze knol krijg je vitamines, mineralen en antioxidanten binnen. En daar doe je je algehele gezondheid absoluut een groot plezier mee. Is gember gezond? Ja!
Daarnaast lees je veel verhalen over tal van andere gezondheidsvoordelen waar gember aan gelinkt zou zijn zoals: misselijkheid, pijn en ontstekingen. Sommige onderzoeken laten resultaten zien maar niet écht overtuigende bewijzen. Waarbij er ook haken en ogen zitten aan sommige onderzoeken. Een onderzoek gedaan op proefdieren kan niet direct vertaald worden naar mensen. Gember is dus gezond maar of het een medicinaal knolletje is moet meer onderzocht worden.
Wil je meer tips over voeding? Volg Jonathan Klaassen.
Wil je hulp bij afvallen? Klik hier
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
Bron uitgelichte foto: CanStockPhoto
Deel je reactie