Witlof gratin met ham en kaas. Dol op witlof? Zet dan eens deze ovenschotel met aardappelschijfjes, witlof, ham en kaas en een heerlijke roomsaus op tafel. Je kunt hem van tevoren al maken. De voorbereiding duurt ongeveer 10 minuten, daarna maak je de keuken aan kant en als je ’s avonds wilt eten schuif je hem in de oven. PS Zie ook de lekkere variatietip onderaan!
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Variatietip! In plaats van ham kun je ook spekjes en/of gehakt gebruiken. Bak deze in de koekenpan uit en doe dan de witlof, ui en knoflook erbij en bak mee. Let op: als je spekjes gebruikt kun je minder zout gebruiken.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd het uiteinde van de witlof weg en snijd de witlof fijn. Verhit een koekenpan met een beetje bakboter of olie en roerbak de witlof (bestrooi met een beetje zout en peper), ui en knoflook op hoog vuur tot het vocht uit de witlof verdampt is.
Verdeel de helft van de aardappelschijfjes over de ovenschaal. Bestrooi met zout en peper uit de molen.
Verdeel het witlofmengsel, de ham en de helft van de geraspte kaas over de aardappelschijfjes.
Klop de room los met de peterselie, nootmuskaat en zout en peper en schenk de helft over de ovenschotel. Dek af met de overige aardappelschijfjes, bestrooi met zout en peper en giet het overige roommengsel eroverheen. Bestrooi met de geraspte kaas.
Dek de schotel af met aluminiumfolie en bak 20 min afgedekt op 200 graden. Verwijder dan het folie en bak nog 15 minuten verder, of tot de bovenkant van de witlof gratin goudbruin is.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Nou gevoelsmatig heb ik het ook zo gedaan zoals je aangeeft. En……de witlofschotel was héérlijk! en die ga ik zeker nog vaak maken. Bedankt voor het recept Annemiek.👌
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 17:56
Nog een vraag. Gaan we voor de temperatuur hier van een gas, electra, of heteluchtoven uit?
om 18:10
Ik gebruik altijd de conventionele ovenstand (boven- en onderwarmte) tenzij anders aangegeven.
om 14:17
Nou gevoelsmatig heb ik het ook zo gedaan zoals je aangeeft. En……de witlofschotel was héérlijk! en die ga ik zeker nog vaak maken. Bedankt voor het recept Annemiek.👌
om 17:23
Vraagje. Zet ik de schaal in het midden van de oven?
om 18:10
De schaal altijd in het midden van oven zetten voor een gelijkmatige garing.
om 14:19
Dank je wel voor je snelle reactie.🙂
om 21:22
Kunnen deze recepten ook worden bewaard in mijn account?
om 10:02
Mijn gasten en mijn man waren helemaal weg van dit gerecht.
Ik heb aardappelschijfjes met spek en ui gebruikt verder de andere ingrediënten ook.
om 20:04
Heb het gemaakt met rundergehakt, het was heerlijk.
om 14:17
Een heerlijke variatie Hennie. Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft. 🙂