Witlof met ham en kaas uit de oven

Witlof met ham en kaas uit de oven

Dit is één van mijn favoriete gerechten, die ik serveer als ik feestelijk wil eten op een doordeweekse dag: witlof met ham en romige kaassaus uit de oven. Serveer met mooie quenelles van aardappelpuree.

Hoofdgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 5 stronken witlof
  • 10 plakken ham
  • Handje geraspte kaas
  • 2 el boter
  • 2 el bloem
  • Melk
  • Nootmuskaat, zout en peper
  • Vloeibare boter

Bereiding
Verhit een koekenpan met wat vloeibare boter. Snijd de witlof over de lengte doormidden en bak ze eerst op de snijkant totdat ze beginnen te kleuren. Bestrooi met wat zout en peper. Keer de witlof om en bak op de andere kant totdat deze ook begint te kleuren. Zet dan het vuur laag en bak de witlof totdat deze beetgaar is. Voeg eventueel een klein scheutje water toe.

Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Laat de bloem onder voortdurend roeren in enkele minuten gaar worden. Voeg dan beetje bij beetje wat melk toe, net zolang totdat je een dik vloeibare saus hebt. Voeg een flinke handvol geraspte kaas toe en laat even smelten. Breng de saus verder op smaak met wat nootmuskaat, zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in. Rol de witlof in een plakje ham en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Giet de bechamelsaus eroverheen en strooi er nog wat geraspte kaas over.

Zet de schaal ongeveer 20-30 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is. Lekker met quenelles van aardappelpuree.

Witlof met ham en kaas uit de oven

Eet smakelijk!

Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Belgische recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten, Bijgerechten, Groente recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(12 stemmen)
11 reacties

Deel je reactie

  1. Kelly

    Haal je de harde kern er tussen uit ?

    1. Hoi Kelly, ik laat de kern tegenwoordig altijd zitten, anders houd je niks over. Sommige mensen verwijderen de kern omdat hij (extra) bitter zou smaken, maar ja, witlof is nu eenmaal een beetje bitter. Wat ik tegenwoordig wel vaak doe is wat honing toevoegen als ik de witlof bak. Dan gaat hij een beetje karameliseren en dat is heerlijk!

  2. Alex

    Ik doe er altijd een in de lengte gehalvbeerde banaan bij tussen. Ook lekker 😉

  3. Vanavond gemaakt voor de Man, Schonezus en mijzelf natuurlijk. We hebben gesmuld.

    1. Leuk om te horen Tessa! 🙂

  4. Miranda Hermsen

    Zo… ontzettend lekker!!! Vooral met de quenelles van aardappelpuree en bieslook.

  5. sandra deen

    ga hem vanavond maken hij ziet er overheerlijk uit

  6. wendy

    Alles in huis voor dit recept, vanavond mee aan de slag. T zal mij/ons benieuwen!

    1. Ennnnn…..?? 🙂

  7. Koen

    Dit was een heerlijke maaltijd! Bedankt voor het geweldige recept.

    Groeten,
    Koen

    1. Graag gedaan Koen! 🙂

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde