Witlof met ham en kaas uit de oven

Deze witlof met ham en kaas uit de oven is één van mijn favoriete witlofrecepten. Zacht gekookte witlof opgerold in een plakje ham en kaas en met bechamelsaus gegratineerd in de oven. Zó lekker! Ik serveer hem op een doordeweekse dag maar zet hem ook graag op tafel tijdens een gezellig diner met familie of vrienden.

Lekker om te serveren met een dot romige aardappelpuree, eventueel gepresenteerd als mooie quenelle want het oog wil ook wat!

PS Zie mijn opmerking over witlof koken in een reactie onder het recept.

Herfstrecepten, Ovenschotels, Seizoensrecepten, Winterrecepten, Belgische recepten, Hoofdgerechten, Budgetrecepten, Ovenrecepten, Groente recepten

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(18 stemmen)
12 reacties

Deel je reactie

  1. Ik heb dit recept iets aangepast. Eerst bakte ik de gehalveerde witlofstronken in wat boter om ze daarna gaar te smoren in een bodempje water. Tegenwoordig kook ik de hele witlofstronken (alleen 0,5 cm van de onderkant eraf snijden) gewoon in een pan met gezouten water tot ze gaar zijn. Veel makkelijker en net zo lekker. Dan goed laten uitlekken (ik knijp ze ook extra uit), halveren en oprollen met ham en kaas.

  2. blank Kelly

    Haal je de harde kern er tussen uit ?

    1. Hoi Kelly, ik laat de kern tegenwoordig altijd zitten, anders houd je niks over. Sommige mensen verwijderen de kern omdat hij (extra) bitter zou smaken, maar ja, witlof is nu eenmaal een beetje bitter. Wat ik tegenwoordig wel vaak doe is wat honing toevoegen als ik de witlof bak. Dan gaat hij een beetje karameliseren en dat is heerlijk!

  3. blank Alex

    Ik doe er altijd een in de lengte gehalvbeerde banaan bij tussen. Ook lekker 😉

  4. Vanavond gemaakt voor de Man, Schonezus en mijzelf natuurlijk. We hebben gesmuld.

    1. Leuk om te horen Tessa! 🙂

  5. blank Miranda Hermsen

    Zo… ontzettend lekker!!! Vooral met de quenelles van aardappelpuree en bieslook.

  6. blank sandra deen

    ga hem vanavond maken hij ziet er overheerlijk uit

  7. blank wendy

    Alles in huis voor dit recept, vanavond mee aan de slag. T zal mij/ons benieuwen!

    1. Ennnnn…..?? 🙂

  8. blank Koen

    Dit was een heerlijke maaltijd! Bedankt voor het geweldige recept.

    Groeten,
    Koen

    1. Graag gedaan Koen! 🙂

Dit vind je misschien ook leuk

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde