Deze witlof met ham en kaas uit de oven is één van mijn favoriete witlofrecepten. Zacht gekookte witlof opgerold in een plakje ham en kaas en met bechamelsaus gegratineerd in de oven. Zó lekker! Ik serveer hem op een doordeweekse dag maar zet hem ook graag op tafel tijdens een gezellig diner met familie of vrienden.
Lekker om te serveren met een dot romige aardappelpuree, eventueel gepresenteerd als mooie quenelle want het oog wil ook wat!
PS Zie mijn opmerking over witlof koken in een reactie onder het recept.
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Bereiding
Snijd een 0,5 cm van de onderkant van de witlof. Kook de hele witlofstronken circa 10 minuten zachtjes in een pan met gezouten water tot ze gaar zijn.
Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en roer door de boter. Bak de roux minimaal 5 minuten op laag vuur om de bloem te garen. Zet het vuur hoger en voeg al roerend met een garde de melk en bouillon toe en roer tot je een gladde saus hebt. Breng desgewenst op smaak met een snufje nootmuskaat en peper uit de molen. Door de bouillon hoef je waarschijnlijk geen zout meer toe te voegen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrooi de bodem van de ovenschaal met paneermeel.
Laat de witlof goed uitlekken, ik knijp het overtollige vocht er nog extra uit. Halveer de witlofstronken (grote stronken snijd ik in vieren) en rol ze in een plakje ham (halveer indien nodig) en kaas. Leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
Giet de saus erover en bestrooi met de geraspte kaas.
Bak de witlof met ham en kaas 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten!
Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Ik heb dit recept iets aangepast. Eerst bakte ik de gehalveerde witlofstronken in wat boter om ze daarna gaar te smoren in een bodempje water. Tegenwoordig kook ik de hele witlofstronken (alleen 0,5 cm van de onderkant eraf snijden) gewoon in een pan met gezouten water tot ze gaar zijn. Veel makkelijker en net zo lekker. Dan goed laten uitlekken (ik knijp ze ook extra uit), halveren en oprollen met ham en kaas.
Hoi Kelly, ik laat de kern tegenwoordig altijd zitten, anders houd je niks over. Sommige mensen verwijderen de kern omdat hij (extra) bitter zou smaken, maar ja, witlof is nu eenmaal een beetje bitter. Wat ik tegenwoordig wel vaak doe is wat honing toevoegen als ik de witlof bak. Dan gaat hij een beetje karameliseren en dat is heerlijk!
Ons derde kookboek is uit! Koken met KeukenLiefde: Makkelijke Wereldgerechten.
In het boek vind je 75 makkelijke hoofdgerechten (verdeeld in de hoofdstukken vlees, vis, kip en vega) die je maakt zonder pakje of zakje. Van Mexicaanse enchiladas, Thaise kip Siam, Zuid-Afrikaanse bobotie, Hongaarse goulash, Surinaamse roti, Portugese kip piri piri, Mexicaanse nachoschotel, Italiaanse lasagnette en Griekse moussaka tot Spaanse paëlla, Zweedse gehaktballetjes en nog véél meer!
om 07:56
Ik heb dit recept iets aangepast. Eerst bakte ik de gehalveerde witlofstronken in wat boter om ze daarna gaar te smoren in een bodempje water. Tegenwoordig kook ik de hele witlofstronken (alleen 0,5 cm van de onderkant eraf snijden) gewoon in een pan met gezouten water tot ze gaar zijn. Veel makkelijker en net zo lekker. Dan goed laten uitlekken (ik knijp ze ook extra uit), halveren en oprollen met ham en kaas.
om 17:03
Haal je de harde kern er tussen uit ?
om 10:26
Hoi Kelly, ik laat de kern tegenwoordig altijd zitten, anders houd je niks over. Sommige mensen verwijderen de kern omdat hij (extra) bitter zou smaken, maar ja, witlof is nu eenmaal een beetje bitter. Wat ik tegenwoordig wel vaak doe is wat honing toevoegen als ik de witlof bak. Dan gaat hij een beetje karameliseren en dat is heerlijk!
om 16:06
Ik doe er altijd een in de lengte gehalvbeerde banaan bij tussen. Ook lekker 😉
om 19:11
Vanavond gemaakt voor de Man, Schonezus en mijzelf natuurlijk. We hebben gesmuld.
om 14:37
Leuk om te horen Tessa! 🙂
om 21:46
Zo… ontzettend lekker!!! Vooral met de quenelles van aardappelpuree en bieslook.
om 11:54
ga hem vanavond maken hij ziet er overheerlijk uit
om 16:05
Alles in huis voor dit recept, vanavond mee aan de slag. T zal mij/ons benieuwen!
om 11:19
Ennnnn…..?? 🙂
om 16:21
Dit was een heerlijke maaltijd! Bedankt voor het geweldige recept.
Groeten,
Koen
om 18:58
Graag gedaan Koen! 🙂