Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Witlof ovenschotel met mangochutney
Deze gegratineerde witlof ovenschotel met mangochutney is echt waanzinnig lekker! Dit is weer eens wat anders dan de klassieke witlof met ham en kaas uit de oven en geloof me, dit wordt beslist je nieuwe favoriete bereiding van witlof…
Dit gerecht is tevens een uitstekende manier om kinderen kennis te laten maken met witlof. Door de milde kerriesmaak en zoete mangochutney zullen ze er dol op zijn!
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gram rundergehakt
- 5 stronken witlof
- 1 grote ui
- 1 kilo aardappels
- Halfvolle melk
- Klont roomboter
- Geraspte kaas
- Kerriepoeder
- Pot mangochutney, uit de winkel of zelfgemaakt
- Klein handje rozijnen
- 1 eidooier
- Zout en peper
- Olijfolie
Bereiding
Week de rozijnen in wat water. Schil de aardappels en kook ze gaar in een pan met water en wat zout. Verwijder de onderkant van de witlof en snijd de witlof in fijne repen. Pel en snipper de ui. Verhit een grote koekenpan met wat olijfolie en fruit hierin de ui met 1 a 2 el kerriepoeder zacht.
Voeg het gehakt toe en roer dit goed los.
Roer de mangochutney erdoor (ik gebruikte 2/3 pot) en voeg dan de witlof en rozijnen toe.
Zet het vuur laag en laat het gehakt-witlofmengsel zeker 30 minuten heel zachtjes pruttelen. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe. Hoe langer je dit laat pruttelen hoe zachter en malser het gehakt wordt!
Giet ondertussen de aardappels af en stoom ze even droog op het vuur. Stamp de aardappels fijn en maak er een zachte puree van door er een scheutje melk, roomboter en de eidooier doorheen te roeren.
Breng op smaak met zout en peper. Vet een ovenschaal in en verdeel het gehaktmengsel erover.
Dek af met de aardappelpuree en tot slot de geraspte kaas.
Bak 30 tot 40 minuten in de oven op 200 graden of totdat de bovenkant goudbruin van kleur is.
Eet smakelijk!
om 10:01
Een heerlijke (beetje pittige) schotel!
om 17:04
Heerlijke ovenschotel!! Als mijn vader komt eten maak ik deze regelmatig omdat hij het ook zo lekker vindt
om 10:33
Leuk om te horen Cyrille! 🙂
om 23:21
Kan dit ook van te voren gemaakt worden en dan in de avond in de oven?
om 16:13
Ja hoor, dat kan!
om 09:21
Was Heerlijk!
om 22:52
Was erg lekker, volgende x wil ik zelf ook de chutney maken, kids zijn nog niet zoveel gewend en vonden de chutney uit de winkel te pittig.
Wel leuk om te lezen dat je ook rozijnen bij de witlof gebruikt, doe ik al jaren maar dan net anders. Ook met kerrie, gehakt, rozijnen en ui, maar dan alles in de wok en ook twee appels (elstar) erbij in kleine blokjes. Opgebakken aardappelen (of rijst) erbij en smullen maar. Dankjewel voor dit recept!
om 10:59
Groot succes hier! Vandaag gaat er een schaal naar mijn zoon en schoondochter, waar ik de hele week voor kook, aangezien ze net papa en mama zijn geworden! Kijk erg vaak op je blog…heerlijke ideeën! Dank je wel
om 09:16
Gefeliciteerd met je kleinkind Marian!!! Heerlijk toch, als je op deze manier de kersverse papa en mama een beetje kunt ontzien. 🙂 Geniet ervan!
om 17:06
Hallo,
IK heb het geheel gaar laten worden zonder mangochutney toen het overtollig vocht af gegoten.
Daarna de mangochutney toe gevoegd anders word het erg nat.
om 20:49
Hoi Petra,
Wat een goede tip! Witlof laat veel vocht los. Ik laat dit vocht op laag vuur rustig inkoken en verdampen maar als je wat minder tijd hebt is dit zeker een goed idee. Bedankt voor je reactie!
om 19:22
Het was echt heeeeeeerlijk! Die zoete mangosmaak die je proeft…mmmmmm!
om 23:08
Inderdaad een match made in heaven Marian! Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft!
om 14:23
Deze wordt het vandaag….de combinatie met mangochutney lijkt me heerlijk. Heb alleen aardappelschijfjes ipv puree….wordt smullen vanavond. Dank je wel
om 14:42
Graag gedaan Marian! Eet smakelijk vanavond 🙂