Bereiding
Stap 1.
Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 150 graden. Vet de springvorm in met boter of olie en bekleed de bodem met bakpapier.
Stap 2.
Maal de oreo’s fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Roer de vermalen oreo’s door de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk stevig aan met de onderkant van een lepel. Veeg met een stukje keukenpapier eventuele oreokruimels langs de rand van de springvorm weg. Zet zolang in de koelkast.
Stap 3.
Smelt de witte chocolade au bain-marie. Blijf goed roeren en zorg dat het vuur niet te hoog staat anders kan de chocolade korrelig worden. Haal de pan direct van het vuur zodra de chocolade gesmolten is.
Stap 4.
Klop de roomkaas, zure room en basterdsuiker met de handmixer tot een glad mengsel. Klop één voor één de eieren en daarna de gesmolten chocolade door het roomkaasmengsel. Schenk de roomkaasvulling over de oreobodem en beweeg de vorm flink heen en weer om het mengsel goed te verdelen. Laat de springvorm een paar keer op het aanrecht vallen (niet van te hoog natuurlijk ;)) om eventuele luchtbelletjes in de vulling te laten ontsnappen.
Stap 5.
Bak de cheesecake in het midden van de oven in circa 65 minuten gaar. De cheesecake is goed als de buitenkant stevig is en de binnenkant nog heel licht wiebelt. Zet de cheesecake op een rooster en laat volledig afkoelen. Zet daarna een hele nacht in de koelkast om op te stijven.
om 15:16
Hoi Annemiek, zou je ook wat rood fruit kunnen meebakken (zoals frambozen, blauwe bessen of bramen) of wordt dan de taart “te nat”?
om 11:30
Eergisteren deze cheesecake gebakken en ik had de springvorm een aantal keer op het aanrecht laten vallen zoals beschreven, maar na het bakken in de oven is ie zo hoog gerezen en is de roomkaasvulling alsnog ‘gescheurd’ toen ie weer inzakte op kamertemperatuur.. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit de volgende keer niet gebeurd?
om 09:50
Hoi Anouk, heb je de conventionele ovenstand (onder- en bovenwarmte) gebruikt en niet de heteluchtoven? Bij hetelucht zal hij te snel rijzen wat niet de bedoeling is. Mijn ervaring leert dat elke oven anders werkt, dus misschien dat de temperatuur met jouw oven dan toch lager moet. Probeer de volgende keer de ovenstand iets lager te zetten, dan zal hij minder hard rijzen.
om 13:52
Ik heb inderdaad boven- en onderwarmte gebruikt en 65 minuten op 150 graden. Voor de volgende keer zal ik dan proberen de temperatuur wat lager te zetten. Bedankt voor je hulp!
om 20:52
Kun je dit 2 dgn van te voren maken ? Heb de taart vrijdag nodig maar alleen tijd om hem woensdag te maken , alvast bedankt ?
om 09:26
Hoi Janneke, dat kan hoor, geen probleem!
om 10:48
Prima recept, heb de zure room ingeruild voor creme fraiche.
om 20:01
Bij stap 5; Leg hem op een rooster en laat afkoelen; bedoel je dan in de taartvorm of zonder taartvorm?
om 21:24
In de taartvorm! 🙂