Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Yoghurt panna cotta met ananas
Niet te geloven dat ik nog geen recept voor panna cotta op mijn site heb staan! Het bekende en bij velen geliefde Italiaanse dessert gemaakt van gekookte room. Misschien komt het omdat ik niet een heel erg groot liefhebber ben van toetjes – of ze moeten echt gruwelijk lekker zijn! – dat ik me niet eerder liet verleiden tot het maken van dit dessert. Deze variant uit het kookboek ‘Smart cooking compleet’ van Julius Jaspers sprak me echter direct aan; yoghurt panna cotta met ananas. Heerlijk licht en fris van smaak. Een perfect zomers nagerecht waar iedereen graag nog een gaatje voor vrij maakt!
Ingrediënten
Voor de ananas
- 250 g ananas, schoongemaakt en in blokjes gesneden
- 50 g suiker
- 1 limoen, alleen het sap
- 2 blaadjes gelatine, in koud water geweekt
Voor de panna cotta
- 400 ml yoghurt
- 100 ml melk
- 3 kardemompeulen, gekneusd
- 60 g suiker
- 3 blaadjes gelatine, in koud water geweekt
- 1 citroen, alleen het sap
Verder nodig
6 kleine (port) glazen (ik gebruikte champagneglazen maar deze zijn te groot; je krijgt dan maar drie glazen gevuld), keukenmachine
Bereiding
Breng ananas, suiker en limoensap tegen de kook aan en laat 20 minuten stoven.
Pureer alles in de keukenmachine, zeef indien nodig en zet nog even terug op een zacht vuur. Roer 2 blaadjes geweekte en uitgeknepen gelatine door de warme puree en laat tot handwarm afkoelen.
Verwarm melk, suiker en kardemom onder voortdurend roeren tot het bijna kookt en de suiker is opgelost. Zeef de melk en doe terug in de pan. Roer 3 geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes door de warme massa. Laat 5 minuten afkoelen en meng met de yoghurt.
Laat tot handwarm afkoelen en voeg citroensap toe.
Vul 6 glazen voor een derde met panna cotta, laat in de koelkast opstijven, vul aan met de helft van de ananaspuree, laat weer opstijven, vul weer met een derde panna cotta aan en vul weer op met het restant van de ananas. Eindig met het restant van de panna cotta en laat alles minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.
À la minute (optioneel): Rooster de amandelen in een droog koekenpannetje. Laat afkoelen. Garneer met geroosterde amandelen.
Bron: ‘Kookboek Smart cooking compleet’ van Julius Jaspers (recept iets aangepast)
om 17:12
Hoi Annemiek,
Ook ik ben geen toetjesmens.Heb liever een
beetje kaas.
Maar deze lijkt me geweldig,niet overdreven zoet
of zo.
Die ga ik uitproberen
Groetjes Lya
om 20:44
Ik verkies kaas ook bijna altijd boven zoet als dessert! Any time! Maar deze yoghurt panna cotta met verse ananas is zo heerlijk fris en zomers dat ik graag een uitzondering maak. Ben benieuwd wat jij ervan vindt Lya! 😉
om 12:05
Heerlijk met dit mooie weer.
om 20:46
Zeker Nicole, en lekker makkelijk om te maken. Ook altijd fijn!