Bereiding
Hier stond eerst een stap beschreven om het gistmengsel te activeren met warm water, maar in de loop der jaren heb ik ontdekt dat dit niet nodig is. Instant gist kun je direct mengen met bloem.
Doe alle ingrediënten in een grote kom. Zet de keukenmachine aan (eerst langzaam en dan op middelhoog) en kneed de ingrediënten tot een gladde deegbal. Dit duurt een minuut of vijf. Het deeg is goed als het aanvoelt als een Post-it (mag heel licht plakken). Als het deeg te plakkerig is, kun je wat extra bloem toevoegen (niet teveel!), als het deeg te droog is kun je wat extra water toevoegen (niet teveel!).
Vet een diepe kom lichtjes met olijfolie in en leg het pizzadeeg daarin. Maak een theedoek vochtig en dek hiermee de kom af, zorg dat het pizzadeeg, als het straks gaat rijzen, niet tegen de theedoek aankomt. Zet weg op een warme, tochtvrije plek en laat een uur rijzen, of tot het deeg verdubbeld is in volume.
Bestuif het aanrecht met wat bloem en verdeel het deeg in vier gelijke bollen (van ca. 200 g per stuk). Het deeg is nu in principe klaar voor gebruik.
Twee keer rijzen
Als je het deeg een tweede keer laat rijzen, wordt het resultaat nog luchtiger. Het deeg hoeft de tweede keer niet zolang te rijzen, een kwartiertje is voldoende. Voor een tweede rijs bol ik de pizzadeegbolletjes een beetje op en leg ze, met genoeg ruimte tussen elkaar, op een met olijfolie ingevet bord en dek deze losjes af met ingevet vershoudfolie, anders gaat het deeg vastplakken.
Pizzadeeg invriezen
Als je het deeg wilt invriezen voor een andere keer (doe ik heel vaak), dan kun je het deeg beter geen tweede keer laten rijzen, maar apart verpakt in een boterhamzakje of diepvrieszak invriezen.
Afbakken
Verwarm de (boven- en onderwarmte) oven voor op 220 graden. Bestuif het aanrecht met wat bloem en rol met een deegroller het pizzadeeg uit. Let het pizzadeeg op een met bakpapier bekleed bakblik. Beleg de pizza naar keuze, begin altijd met de kaas. Pas op met ingrediënten waar veel vocht in zit, zoals champignons of mozzarella (dep mozzarella eerst droog met keukenpapier). Gebruik daar niet teveel van, anders wordt de bodem zompig. Beleg de pizza om dezelfde reden ook niet te dik. Bak de pizza ongeveer 15 minuten in het midden van de oven, of tot de bodem krokant en goudbruin is.
Buon appetito!
om 18:30
Sjonge, dit is makkelijker dan zo’n Dr Oetker kant en klaar mix! Dat veert steeds terug en dit rolt heerlijk uit. Gewone bloem gebruikt, maar ik ga het nooit meer anders doen. Wel te weinig zout gebruikt; de bodem was wel heel flauw. Hoeveel raad je aan (in maatlepels?)? Bedankt voor het recept!
om 09:00
Hoi Ivy, leuk om te horen dat je het een fijn recept vindt. Vind ik ook! 😉 Zout vind ik altijd lastig om hoeveelheden van aan te geven omdat het zo smaakbepalend is en niet iedereen zout wilt gebruiken. Hoeveel zout je gebruikt is vooral een kwestie van smaak. Gebruik de volgende keer dus gerust wat meer. Ik ben zelf altijd spaarzaam met het zout omdat de kaas die op de pizza gaat ook al zout is.
om 13:26
We gaan zondag in de herkansing. De kinderen willen paashaas pizza’s maken! Niet erg verfijnd, wel gezellig 🙂
om 15:35
Wij deden bij het maken een klein beetje zeezout op de pizzasteen en als de pizza klaar was met een kwastje een beetje knoflookolie op de korst aan de buiten kant
We maakten de olie,met olijfolie in een fles en daarin wat knoflook tenen
Lieten we een aantal dagen staan ,dit naar je eigen smaak
om 14:23
Ik heb een heteluchtoven en geen boven- en onderwarmte. Kan ik dan toch dit recept gebruiken?
om 10:36
Hoi Anna, jawel hoor, ik zou hetelucht op 190 – 200 graden zetten. Ligt een beetje aan jouw oven.
om 10:09
Als je dit deeg in de ochtend maakt, en je wilt het einde middag/avond gebruiken. Hoe bewaar je het dan het best?
om 12:00
Je kunt het deeg dan het beste afgedekt in de koelkast laten rijzen. Dan rijst hij veel langzamer. Controleer een uur voordat je wilt eten of het volume verdubbeld is. Laat het deeg anders nog een uurtje rijzen op kamertemperatuur.
om 12:04
Instant droge gist moet juist niet opgelost worden in water. Gewoon droog bij het bloem mengen.
om 16:26
Hai Annemiek,
Ik ga dit recept nu proberen, maar dan met tarwebloem (bij gebrek aan…). Eerst de uitleg gekeken en tijdens de eerste 10 minuten wachten je filmpje gekeken. Je weet dat het filmpje uitleg bevat die niet in de schriftelijke uitleg staat en dat de hoeveelheid ingrediënten in het filmpje niet overeenkomt met de geschreven ingrediënten?
Groetjes,
Larissa
om 11:37
Hi Annemiek,
Deze pizzadeeg is echt supperrrrr!
Ik maak nu steeds jou pizzadeeg, nu lees ik dat jij
Meer portie’s maakt voor is de vriezer.
Doe je dan 2 pakken deeg in de machine?
Wij zijn thuis met z’n vieren dus 1 pak is precies genoeg
Voor ons.
Groetjes Bianca
om 12:10
Hoi Bianca, superleuk om te horen! Ik gebruik altijd een pak pizzabloem van 500 gram en verdeel het deeg in vier evengrote bollen. Eén bol is genoeg voor 1 persoon. Als je het deeg invriest hoef je het maar 1 keer te laten rijzen.
om 19:59
Hoi, waar koop jij meestal de pizza/pasta 00 bloem? Bij de supermarkt vind ik vaak alleen de kant en klare pizzabloem. En weet je toevallig als we het in Duitsland willen kopen welke we dan moeten hebben? (Ik zie af en toe wat Duitse supermarkt producten op je aanrecht staan)
We maken steeds vaker een recept van jou, altijd lekker!!
om 16:52
Hoi Marika, ik koop het meestal bij een speciaalzaak of bij de AH, die verkopen ook kleine pakjes pastabloem typo 00. Eventueel kun je ook pizzadeeg maken met gewone bloem. Gewoon uitproberen, dan kom je er vanzelf achter wat je het lekkerste vindt. Hoe pizzabloem in Duitsland wordt verkocht durf ik niet te zeggen. Daar heb ik zelf nog geen ervaring mee.
om 19:19
Hoi Annemiek, dit pizza recept was echt super en alles duidelijk beschreven. Dank je wel voor het delen en tot horens, groetjes Tilly
om 19:36
Graag gedaan Tilly. Blij dat het gesmaakt heeft. 🙂
om 13:51
Hoe warm is het water waar je de gist in doet? En hoe warm moet de plek zijn waar je het deeg laat rijzen?
Ik wil het wel eens proberen om zelf te maken 🙂
om 10:04
Handwarm water gebruiken Yvonne. Een plek op kamertemperatuur is prima.
om 14:55
Wat een geweldig recept voor pizzadeeg, mijn complimenten, dit is echt keukenliefde?
Bedankt voor het delen!
om 16:10
Leuk om te horen Anita en graag gedaan. 🙂
om 16:54
Hoi Annemiek,
Eindelijk een goed recept voor pizzadeeg! Ik heb een verdeling gemaakt in 375 gram patentbloem en 125 gram Semola. Perfect elastisch deeg.
om 10:34
Fijn om te horen! 🙂
om 11:26
Hoi,Annemiek,
Ook wij zijn pizza liefhebbers en afgelopen weekend zelf pizzadeeg gemaakt,alleen….
Ik heb een nieuwe broodbakmachine gekregen en daar kun je ook pizzadeeg in maken.
Heb jouw hoeveelheden aangehouden en kreeg een perfecte pizza.
Heerlijk,gr.Ria
om 13:47
Wat een goed idee Ria! Zo wordt pizzadeeg maken helemaal een fluitje van een cent. 🙂
om 13:47
Je kunt het pizzadeeg ook “langzaam laten rijzen”. Vaak maak ik het deeg in de ochtend of avond ervoor en zet het dan weg in de koelkast (goed afgedekt met plastic). Voordat je het gaat gebruiken, even uit de koelkast leggen, en je zult zien dat het een perfecte pizza wordt!
om 09:08
OK, bedankt voor de tip! Ga het zeker eens proberen.
om 20:14
Hi Annemiek!
Wat een fantastische website heb je, ik kan niet kiezen met welk recept ik moet beginnen!
Ik heb wel wat vragen en bedankt voor je snelle reactie op de kerrie-zuurkool.
Nu over het invriezen van dit pizzadeeg; hoe werkt dat?
Laat je het wel van te voren (twee keer) rijzen? Of doe je dat pas als het ontdooid is?
Of vries je ze kant-en-klaar als pizzabodemvorm in?
om 09:58
Hoi Marielle,
Wat een heerlijk enthousiasme. Leuk!! Als je het deeg wilt invriezen, laat je het van tevoren eerst twee keer (maar één keer is in principe ook al voldoende voor een lekker resultaat, gewoon zelf uitproberen wat je voorkeur heeft) rijzen. Dan in porties verdelen en invriezen. Voor gebruik rustig laten ontdooien in de koelkast (duurt een paar uur) en vervolgens verder bereiden zoals bovenstaand. Je kunt de pizza’s ook beleggen en dan invriezen, maar dit neemt in de diepvries wat meer ruimte in beslag. Succes!
om 19:12
Hoi!!!
Ik heb je pizza deeg uitgeprobeerd wellicht is het ergens mis gegaan, ik vond het best droog, zou het kunnen om dat k de deeg niet heb verdeelt in 2e? Maar een geheel pizza er van heb gemaakt. Pizza deeg type 00 van de ah kan je geen 4 pizza’s mee maken en anders twee kleine, vandaar dat ik een geheel
Pizza heb gemaakt.
De vraag is snap jij Waarom het best droog / knapperig is
om 10:19
Hoi Carolina, als het deeg droog is heb je misschien niet lang genoeg gekneed. Dat is namelijk echt heel belangrijk. Als het na een tijd kneden nog steeds droog is kun je eventeel een klein beetje water of olieolie toevoegen en verder kneden totdat het soepel en elastisch is. Het zou niet moeten uitmaken dat je er een pizza van gemaakt hebt. Als het deeg gebakken is moeten de deegrandjes juist wel knapperig zijn. 😉
om 14:29
Heeeeerlijke pizza gemaakt .
En heel makkelijk recept .
Dankjewel