Zelfgemaakte falafel

Zelfgemaakte falafel

Ik ben zo blij dat ik dit recept eindelijk van mijn nog-te-koken-lijst kan afvinken: zelfgemaakte falafel! Gefrituurde balletjes van kikkererwten op smaak gebracht met kruiden en specerijen. Ik dacht altijd dat het heel veel werk zou zijn om ze te maken, maar dat valt reuze mee. Het meeste werk zit hem in het draaien van de falafelballetjes. En dat zijn er nogal wat. Van 1 zak gedroogde kikkererwten (500 gram) draaide ik circa 40 falafelballetjes. Je frituurt de falafel enkele minuten in hete zonnebloemolie en daarna kun je ze serveren naar wens. Ik stopte ze in speltpita met salade en zelfgemaakte yoghurt-knoflooksaus. Heerlijk! Of je serveert ze als borrelhapje met hummus.

De falafel die ik naderhand overhad heb ik ingevroren. Dat gaat prima als je een bakpapiertje tussen de lagen falafel legt, zodat je ze makkelijk los kunt halen en kunt pakken wat je nodig hebt. Vanuit de diepvries kun je de bevroren falafel in een voorverwarmde oven bakken op 220 graden — circa 15 minuten totdat ze goudbruin zijn — of frituren. Gebakken in de oven is de falafel wel iets droger dan uit de frituur. 

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde kikkererwten
  • 3 tenen knoflook, gepeld
  • Bosje platte peterselie
  • Bosje koriander
  • 1 ui, heel fijngesnipperd
  • 1/2 chilipepertje, zaden verwijderd, fijngehakt
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el cayennepeper
  • 1 el kardemom
  • 1 el gemalen komijn
  • 1/2 citroen, alleen het sap
  • Zeezout uit de molen

Verder nodig
Keukenmachine, frituurpan

Bereiding
Doe kikkererwten in een grote pan met ruim water en laat ze een dag en een nacht weken. Laat de kikkererwten uitlekken in een zeef. Pureer de kikkererwten samen met de knoflook, peterselie en koriander (de ui liever niet in de keukenmachine malen, dan wordt hij bitter) in de keukenmachine tot een gladde puree.

Let op: de kikkererwten moeten echt heel fijn gemalen worden. Dit duurt even. Schraap de gemalen kikkerwten steeds naar de bodem van de keukenmachine en maal steeds opnieuw fijn, net zolang totdat je een dikke, gladde pasta hebt zonder al teveel stukjes erin.

Doe de kikkererwtenpuree in een grote kom en meng met alle overige ingrediënten. Maak je handen vochtig en draai kleine balletjes van de puree. Druk ze vervolgens lichtjes plat tot een koekje. Dek af en zet 30 minuten in de koelkast.

Frituur de falafel (niet teveel tegelijk) in een frituurpan of in een pannetje met een flinke bodem hete zonnebloemolie in circa 3 tot 5 minuten, of totdat ze goudbruin zijn.

Laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Serveer in een pitabroodje met salade en (yoghurt)knoflooksaus, of bij de borrel met een lekkere hummusdip.

Zelfgemaakte falafel

Enjoy!

Basisrecepten, Hartige keuken, Hoofdgerechten, Vegetarische recepten, Voor bij de borrel

Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! 

Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.

Bestel ze hier!

Onze kookboeken

(0 stemmen)
6 reacties

Deel je reactie

  1. Marjolein

    Hallo Annemiek,
    Ik heb de kikkererwten een dag en een nacht laten weken….klopt het dat ze dan nog erg hard zijn? groetjes en bvd Marjolein

    1. Dat klopt Marjolein!

      1. Marjolein

        Annemiek het is gelukt!!! Ik was bang dat onze kinderen en mijn man het niet lekker zouden vinden (want geen vlees….) maar ze vonden het heerlijk en ze wilden unaniem dat ik dit recept bewaar!! Dank je wel!

        1. Ah wat fijn dat het gelukt is Marjolein! En nog belangrijker, dat iedereen het lekker vond! 🙂

  2. Acer

    Hallo Annemiek.
    Gebruik je zoete of pittige paprikapoeder?
    Ik maak meerdere recepten van je. Het is erg lekker allemaal.

    1. Kan allebei, ik gebruik graag een combinatie van beide.

Dit vind je misschien ook lekker

Bekijk alle recepten
Follow on Bloglovin
KeukenLiefde