Ingrediënten
- 3 flinke el mayonaise
- 2 el (Griekse) yoghurt (zure room kan ook)
- Paar sprietjes verse bieslook, fijngeknipt
- 1/2 – 1 knoflookteentje, uitgeperst (op deze hoeveelheid vinden wij een 1/2 knoflookteentje meer dan voldoende)
Deze zelfgemaakte knoflooksaus is echt veel lekkerder dan kant-en-klare knoflooksaus uit een flesje. Hij is heerlijk romig en heeft een subtiele knoflooksmaak. Ik voeg graag een beetje yoghurt toe om de smaak iets frisser te maken. Je maakt hem in minder dan 5 minuten tijd. Nog sneller dus dan dat flesje halen in de winkel. Hij is heerlijk als dip(saus), of smaakmaker bij diverse gerechten.
Deze knoflooksaus maak je heel eenvoudig van mayonaise en Griekse yoghurt. Mayonaise maakt hem lekker vol en romig en de yoghurt maakt hem iets lichter en frisser. Wil je de knoflooksaus nog lichter maken, voeg dan meer yoghurt toe en minder mayonaise.
Wil je je knoflooksaus graag iets zoeter, voeg dan een theelepeltje honing toe. Graag iets frisser, voeg een theelepel citroensap toe. Ik voeg graag verse bieslook toe aan de zelfgemaakte knoflooksaus maar ook peterselie of dille zijn lekkere kruiden om toe te voegen.
Zie ook de heerlijke variatietips in de reacties onderaan het recept! Weet jij zelf nog een leuke smaakvariant of tip, laat het dan weten door onderaan het recept je reactie toe te voegen.
Wij eten deze zelfgemaakte knoflooksaus regelmatig bij bijvoorbeeld shoarma, Turkse broodjes of gefrituurde champignons. In het oorspronkelijke recept stonden twee knoflookteentjes maar tegenwoordig doen wij er minder in. Verse knoflook is heel sterk van smaak en hoe langer van tevoren je de knoflooksaus maakt, hoe sterker hij wordt van smaak. Een klein beetje is echt voldoende.
Basisrecepten, Hartige keuken, Menu, Sauzen en dips, Themarecepten, Barbecuerecepten, Mannenvoer, Voor bij de borrel
Merknamen in dit recept/artikel kunnen afkomstig zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes kunnen affiliate links zijn. Voor meer informatie lees onze voorwaarden.
Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
om 10:55
Zelf voeg ik er altijd nog wat citroensap en peterselie aan toe. Erg lekker 😋..
om 08:42
Super lekker recept alleen zou er wel ook verse peterselie in doen en snufje witte peper
om 11:15
En waar is de knoflook in dit recept??
om 14:16
Goed lezen!
om 17:49
Echt heerlijk, zelfs zonder de bieslook (die had ik niet in huis).
om 16:21
Net gemaakt, simpel en lekker!!
om 09:29
Gisteren gemaakt, smaakte goed!!
om 07:20
Klinkt goed. Voor een lichte, frisse knoflooksaus kun je de hoeveelheden yoghurt en mayonaise varieren. Ikzelf gebruik 1 eetlepel mayonaise op 3 eetlepels yoghurt. Verassend lekker en gezond.
om 18:23
Bedankt voor de geweldige recept. Normaal koop ik altijd bakjes in de supermarkt maar die gaan bij ons veel te snel kapot en smaken niet altijd even lekker.
Heb vandaag voor de Zaterdag avond de aanbevolen hoeveelheid in het recept gebruikt en als een goede kok altijd eerst zelf proberen en ik moet zeggen ik koop geen bakjes meer.
Dit is lekkerder sneller en veel gezonder want je weet wat je er door heen doet. Als pittige variatie heb ik een beetje gemalen cayenne peper erdoor gedaan dat is lekker bij een steak of ander stevig vlees.
Misschien een idee voor de winter tijd om eens fire cider te maken als huis en tuin remedie voor de koude dagen als je niet weet wat het is raad ik dit eens te lezen https://www.herbalprepper.com/herbal-decongestant-instant-fire-cider/ .
In ieder geval heel erg bedankt en zal vaker nieuwe recepten van jouw website proberen.
om 10:47
Andere variaties;
Beetje mosterd ipv honing voor extra pit.
Grofgemalen zwarte peper
Als basis slagroom klippen met beetje zout zonder suiker! En dan ongeveer gelijke delen mayonaise door roeren. Resultaat, een extra luchtige knoflooksaus.
om 11:01
Klinkt goed!
om 13:07
OK Salvador, dat wordt een echte knoflooksaus zoals we ze hier in Limburg ook maken . En vooral de saus geen stinksaus noemen want knoflook stinkt niet maar ruikt gewoon lekker. Ook lekker bij de mosselen en dan niet de mossel maar het frietje of het roggebrood in de saus dippen.
om 12:28
Maak mijn knoflooksaus altijd met een klein beetje worcestersaus, voor een beetje pit!
om 10:59
Goede tip! 🙂
om 00:49
Ander onderwerp.
Aangeklede Pizza maken.
Onlangs kocht ik 3 pizza Margherita’s.
-Belegde er 3 met een prutpot van gehakt geruld, 2 knoflooktenen, 2 uien, en 125 gr. Witte champignons fijn gesneden.
-1/2 prutpot op 1,5 pizza met het Marokkaans kruid: Ras el Hanout.(voorzichtig) Beenham gesnipperd erover met geraspte milde kaas.
-1/2 prutpot op 1,5 pizza met een saus van ketchup-ketjap, 1 op 1. Beenham gesnipperd erover met geraspte milde kaas.
Met 3 volwassenen willen eten, teveel. 2 pizza’s was genoeg geweest, ieder in zijn smaak, in verdeling met bv.rauwe Witlof salade.
om 00:17
Variatie knoflooksaus zeker zo lekker, maar smaken verschillen.
Gelijk maar een potje maken. Hoeveelheden op gevoel. Gebruik dit als je basis.
Knoflooktenen geperst, mayonaise, peper,zout, bieslook,scheutje gember, lepeltje honing. Meng dit door elkaar.
Zie de dikte. Zet op z’n kop in de koelkast: er kan geen zuurstof bij.
Waarvoor ga je het gebruiken: bv. Shoarma met sla in pita broodje,…….verdunnen met wat water. Sijpelt er lekker tussendoor.
Bij friet, gebakken aardappel de saus wat dikker houden.
om 08:01
Ik gebruik mayonaise zonder suiker en doe ookgeen honing of suiker in de knoflooksaus.
Gewoon op gevoel mayonaise, iets van room, knoflook en dan peterselie en bieslook. Vind ik hem te dik door te dikke room dan doe ik water bij
om 08:40
voor een romige en zoete touch, geklopte slagroom met suiker, ipv yoghurt en honing
om 03:04
Ipv yoghurt gebruik ik soms sourcream, dat maakt het wat luchtiger. Plus wat verschillende groene gedroogde kruiden als ik geen verse in huis heb.
om 03:00
Ipv yoghurt gebruik ik ook wel eens sourcream, dat maakt het wat luchtiger. Plus wat verschillende groene gedroogde kruiden als ik niets vers in huis heb.
om 13:00
Tip: Rasp de knoflook eens, voor een veel sterkere smaakbeleving.
om 15:20
Goede tip Hans. Bedankt! 🙂
om 13:00
Ik maak zelf de knoflooksaus met een beetje opgeklopte slagroom en een mespuntje kaneel erbij. Echt om te proberen.
om 12:38
Bedankt voor de tip Marion! 🙂
om 16:14
Is de gemaakte saus ook in te vriezen?
om 19:43
Je kunt deze saus niet invriezen Ina.
om 17:59
Gebakken garnalen. Of een kapotte afzuigkap. Als het niet waar is
om 19:02
Sinds ik je blog heb ondekt staan er hier in toulouse vaak “nederlandse” recepten op tafel, de kinderen en mijn man vinden echt alles wat ik tot nu toe heb gemaakt HEERLIJK. Vanavond hebben we shoarma met deze overheerlijke knoflooksaus gegeten ( alles zelf gemaakt natuurlijk?). Het was weer een succes!!! Alleen een probleempje, en dat zijn enkele extra kilo’s ?
om 09:12
O wat leuk om te horen Mirabelle! (wat een mooie naam). Als jij nog een lekker typisch Frans recept weet wat hier nog ontbreekt, dan houd ik me aanbevolen! 🙂
om 00:52
Met water niet hoor.
om 23:27
Heeeerlijk Annemiek!
Ik maak hem met soja kookroom en olijf mayo, ivm zuivelallergie. Deze saus gaat hier veel vaker op tafel staan! Dank je wel!
om 08:44
Graag gedaan Petra. 🙂 Leuk om te horen dat het gesmaakt heeft!
om 20:06
Vanavond gegeten. Bedankt hij is verrukkelijk.
Deze saus zal ik meer gaan maken.
om 08:53
Fijn om te horen Lia! 🙂
om 12:36
Deze saus is zelfs met kruiden uit een potje heerlijk!
En wat fijn dat het recept voor een kleine hoeveelheid is. Vaak heb je niet veel nodig.
En als ik meer nodig heb vind ik het makkelijker om van minder naar meer te rekenen dan omgekeerd.
om 21:16
Ja zo maak ik hem al jaren Maar heb ook graag meer knoflook
Koffie melk room al wat ik op dat moment in huis heb.
Wisten jullie dat knoflook heeeel gezond is .
Maar dat je dat niet geheim kan houden??
Doordenkertje hihihi
om 21:19
vergat dit : een dag van te voren of de ochtend van gebruik klaar maken zijn alle smaken goed door elkaar Smullen maar
;
om 16:07
Ik zie citroenen op de foto (geen honing). Zijn die voor de sier? 😉
om 19:51
Hoi Remco,
Je hebt helemaal gelijk! Die citroenen horen er niet bij en inderdaad: waar is de honing!? Foto is verwijderd en het recept is tevens iets aangepast: zo vind ik hem op dit moment namelijk het allerlekkerst. 🙂
om 20:48
Ben ik nu één van de weinigen die 4 teentjes te weinig vind? Ik gebruik meestal op 500 ml Mayo en 400 ml yoghurt anderhalve bol knoflook.
om 13:10
Hoi Ruben, ik geloof dat je bovenstaand recept niet helemaal goed gelezen hebt… 😉 Jij maakt een grotere hoeveelheid.
om 20:11
Ipv mayonaise gebruik ik vaak Yofresh ( yoghurt mayo ) verdund met water ipv mayo met koffiemelk. Smaakt heerlijk fris!
om 09:18
Dat is een goed idee John! Ga ik beslist eens proberen.
om 15:39
Erg lekker recept. Heb hem zelf met 4 teentjes knoflook gemaakt om hem iets sterker te maken wat erg lekker is als je de normale hoeveelheid te zwak vind.
om 07:49
Hoi Annemiek,
Mijn vriend heeft gisteren voor een last minute BBQ jouw knoflooksaus gemaakt. Hij was zo klaar en heerlijk! Alleen had hij er, bij gebrek aan bieslook, dille doorheen gedaan. Misschien een leuke variatietip want het smaakte hartstikke goed!
om 12:06
Hoi Kumari,
Zal het onthouden! Bedankt! 🙂
om 21:21
Lekker, zelf gebruik ik vaak gembersiroop ipv honing en doe er een paar geplette roze pepers door heen. In plaats van bieslook werkt platte peterselie ook.
Dank voor je inspirerende blog
om 08:42
Hoi Roosanne,
Mmm, jouw tips klinken goed! Jij bedankt voor je leuke reactie 🙂
Annemiek
om 12:11
Hoi Kumari, zal het onthouden! Bedankt! 🙂
om 17:44
ik gebruik meestal slagroom inplaats van koffiemelk, maar koffie melk is inderdaad makkelijker omdat dat meestal al in huis is de honing was nieuw voor mij ga ik gauw proberen ik doe er vaak nog een beetje pikante curry poeder bij
om 16:58
Ik houd van homemade knoflooksaus. Met koffiemelk heb ik het nog nooit geprobeerd. Ik gebruik vaak naast mayonaise een beetje gewone melk. Ik ga het een keer proberen, thanks!
om 11:39
Hoi Simone, gewone melk zou ook goed kunnen inderdaad. De reden dat ik het met koffiemelk maak is omdat ik dit altijd in huis heb. Deze knoflooksaus is bij ons een verslaving aan het worden… het smaakt namelijk (bijna) overal lekker bij!