Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zelfgemaakte kruidenkaas
Ik ben dol op zachte room- of kruidenkaas om op een lekker stokbroodje of toastje te smeren, maar koop het bijna nooit. Deze heerlijke smeerseltjes bevatten nu eenmaal veel ongezonde vetten en ja… hoeveel ik ook van lekker eten houd, ik probeer daar toch een beetje op te letten.
Gelukkig kun je ook zelf heel makkelijk een gezonde en lekkere variant maken op deze smeerseltjes uit de winkel. Door yoghurt of kwark (voor een lekkere, romige smaak het liefst volle, maar met magere gaat het ook) te laten uitlekken en er vervolgens wat kruiden door te roeren, maak je in een handomdraai je eigen heerlijke en gezonde kruidenkaas.
Ingrediënten
- 500 g kwark of yoghurt
- 1/2 teentje knoflook, geplet en heel fijngehakt
- Verse tuinkruiden, bijv. bieslook, peterselie, dille, basilicum, fijngehakt
- Zout en peper uit de molen
Verder nodig
Grote en schone theedoek, of hydrofiele luier
Bereiding
Schep de kwark of yoghurt met een snufje zout in de theedoek en draai de theedoek strak dicht. Leg de theedoek in een zeef boven een kom, of hang de theedoek aan een stok boven een kom en laat een nacht uitlekken.
Roer de kwark of yoghurt de volgende dag los met de knoflook, kruiden en breng op smaak met zout en peper. Bewaar in een goed afgesloten pot in de koelkast.
De kruidenkaas blijft zeker een week goed.
Enjoy!
Tip
Roer voor zelfgemaakte heksenkaas 1 theelepel suiker, 1/4 heel dungesneden prei (alleen het witte gedeelte) en wat mayonaise (of yogonaise) door de kruidenkaas.
om 16:04
Hallo, een vraag; waarom moet het door een theedoek?
om 17:07
Kwart en yoghurt bevatten veel vocht. Omdat wat meer een roomkaas-substantie te krijgen, moet je ze dus laten uitlekken.
om 21:33
En hoe veel bieslook raad u mij aan?