Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zoet & Zalig: carrot cake
Is het heel gek om een taart te bakken met worteltjes?
Vroeger dacht ik van wel. Maar mooi niet dus, want worteltaart, oftewel carrot cake, is verrukkelijk! Bovendien zorgen de smaakmakers kaneel en kruidnagel ervoor dat deze taart zich prima thuis voelt in de herfst. Is dit ook niet de perfecte taart voor pakjesavond? Die arme Amerigo kan toch de verleiding ervan onmogelijk weerstaan?
Het recept voor de taart komt uit Het Kookboek van Yotam Ottolenghi; ik ben fan van al zijn recepten. Deze carrot cake is de lekkerste die ik tot nu toe geproefd heb. Het cakegedeelte met wortel, walnoot en kokos is superluchtig van structuur, en helemaal niet droog. Samen met de fluweelzachte en zoete roomkaastopping is dit dan ook verwennerij die je niet mag missen!
Gebak voor 10 personen
Ingrediënten
- 160 g bloem
- ½ tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- 1 tl kaneel
- ¼ tl kruidnagelpoeder
- 1 groot ei
- 1 eidooier
- 200 g zonnebloemolie (let op, in grammen!)
- 270 g fijne kristalsuiker
- 60 g walnoten, grof gehakt
- 60 g gedroogde geraspte kokos
- 135 g wortelen, grof geraspt (ik gebruikte een zakje kant-en-klaar gesneden worteljulienne uit het koelvak van de AH)
- 2 eiwitten
- Een snufje zout
Glazuur
- 175 g roomkaas, op kamertemperatuur (ik gebruikte 185 g Philadelphia roomkaas, aanrader!)
- 70 g boter, op kamertemperatuur
- 35 g poedersuiker
- 25 g honing
- 30 g walnoten, grof gehakt en licht geroosterd
Verder nodig
Ronde springvorm van 20 cm, vel bakpapier, elektrische handmixer (handige mixers vind je hier)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet de springvorm in en bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier.
Zeef de bloem met bakpoeder, zuitveringszout en specerijen. Klop het ei en de eidooier door elkaar.
Klop de zonnebloemolie met de fijne kristalsuiker in een kom een minuut met de mixer. Voeg kloppend op lage snelheid het eimengsel toe. Meng er de walnoten, kokos en wortel door, gevolgd door het bloemmengsel. Meng niet te lang.
Klop met een schone mixer in een schone kom de eiwitten met het zout tot er stevige pieken ontstaan. Spatel het eiwitschuim in drie porties door het wortelbeslag, meng niet te lang.
Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Bak de taart 1 uur in het midden van de oven. Snijd met een mes de zijkanten van de taart los van de vorm. De taart gaat na het bakken flink krimpen en door de zijkanten los te snijden voorkom je dat alleen het midden inzakt. Laat de taart in de vorm afkoelen en haal hem er dan pas uit.
Klop als de taart volledig is afgekoeld de roomkaas luchtig en glad. Klop in een andere kom de boter met de poedersuiker en honing licht en luchtig. Spatel vervolgens beide mengsels door elkaar. Strijk het glazuur over de taart en bestrooi met de walnoten.
Enjoy!
Bron: “Het Kookboek” van Yotam Ottolenghi
Herfstrecepten, Seizoensrecepten, Wereldgerechten, Winterrecepten, Amerikaanse recepten, Sinterklaas recepten, Zoete recepten, Gebakrecepten
om 11:22
Kan de bloem ook worden vervangen voor tarwebloem?
om 11:30
Ja hoor, dat kan.
om 08:11
Zou je de kokos ook weg kunnen laten denk je?
om 08:34
Dat kan Sharona, maar het voegt qua smaak wel echt iets toe.
om 10:39
Bedankt voor je reactie! Ik heb een vriend die niet van kokos houdt, maar denk je dat hij proeft dat het erin zit? 🙂
om 16:37
Ik weet wel zeker van niet Sharona! 😉
om 15:36
ik heb een zwak voor carrot cake. En ik kon moeilijk een goed recept vinden . Maar dit is echt een topper. Dank je wel. Ik hoef niet meer verder te zoeken .
om 12:21
Leuk om te horen Jeanine! 🙂
om 09:37
Worteltaart is zoooo lekker!!! Deze ga ik zeker een keer maken!
Ik wacht trouwens ook nog met smart op het recept voor de stroopwafeltaart, ik hoop dat je dat recept ook snel zal plaatsen 🙂
om 10:25
Dit recept voor worteltaart is echt the bomb Elisa! Snel maken dus. De stroopwafeltaart laat nog even op zich wachten, ik wil hem graag nog één keer maken om hem echt perfect te krijgen … 🙂
om 08:29
Onlangs deze worteltaart voor de 2e keer gemaakt, zooooo lekker!
om 10:57
Leuk om te horen Elisa!