Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zomerse pruimenvlaai
Zolang mijn ouders nog volop in de pruimen zitten, genieten wij bijna iedere week van zelfgemaakt pruimengebak. Natuurlijk houden we wel van variatie en daarom staat er dit keer een zomerse pruimenvlaai op het menu. De bodem van zoet gistdeeg is heel makkelijk om te maken en is de perfecte basis om te beleggen met pruimen, of ander rijp zomerfruit. Dat wordt gegarandeerd smullen!
Ingrediënten
- 100 ml melk
- 8 g gedroogde gist
- 350 g bloem
- 30 g + wat extra boter, op kamertemperatuur
- 50 g suiker
- Snufje zout
- 1 ei
- 50 g hazelnoten, grof gemalen
- Kaneelpoeder
- 600 g pruimen, gewassen, gehalveerd en pit verwijderd
- 1 zakje vanillesuiker + 1 el witte kandijsuiker
- Stijfgeklopte slagroom om erbij te serveren
Verder nodig
Bakblik van circa 40 x 28 cm
Bereiding
Verwarm de melk lauwwarm en los de gist erin op.
Meng de bloem met 30 g boter, de suiker en een snufje zout en voeg dan het gistmengsel en het ei toe. Kneed met je handen op een licht bebloemd aanrechtblad tot een glad deeg dat niet meer plakt.
Blijft het deeg toch plakken, voeg dan nog wat extra bloem toe. Doe het deeg terug in de kom, dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg 45 minuten rusten op een tochtvrije, warme plek, totdat het volume verdubbeld is.
Vet het bakblik in met de overige boter. Druk de lucht uit het gerezen deeg en kneed het nogmaals door. Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak tot de grootte van het bakblik en bekleed het bakblik met het deeg.
Maal de hazelnoten grof (in een vijzel of keukenmachine) en meng met 1 tl kaneelpoeder.
Bestrooi het deeg hiermee. Beleg het deeg met de pruimen.
Mijn man vond het mooi om de pruimen met de schilkant naar boven te leggen, maar je kunt de pruimen ook andersom leggen. Laat opnieuw 20 tot 30 minuten rijzen op een warme plek.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bak de pruimentaart circa 20 tot 30 minuten in de oven, of totdat de zijkanten van het deeg goudbruin zijn. Bestrooi de taart uit de oven met wat vanillesuiker en kaneelpoeder en laat afkoelen. Bestrooi vlak voor serveren met de witte kandijsuiker.
Snijd de taart in stukken en serveer met een dot slagroom.
Eet smakelijk!
Tip! Natuurlijk kun je de bodem ook beleggen met allerlei ander fruit naar keuze zoals kersen, abrikozen, kruisbessen, appels of peren.
om 21:39
Het deeg werd veel te droog. Ik had een groot ei, maar heb zeker nog 50 cc melk moeten toevoegen om enigszins bewerkbaar deeg te krijgen…..
om 11:34
Hoi Leontine, het zou aan de bloem kunnen liggen. De ene keer vraagt die om wat meer vocht dan de andere keer. Prima dus om wat meer te gebruiken als je deeg te droog is.
om 18:03
Lijkt me heerlijk ga ik dit weekend maken. We hebben heel veel pruimen in de tuin.
om 19:45
Leuk Annemiek! 🙂 Ben benieuwd wat je ervan vindt!
om 18:41
lijkt me heerlijk.
op hoeveel graden staat de oven???
groetjes Corne
om 09:21
Ik heb het erbij gezet Corne! Op 200 graden. 🙂