Bereiding
Zuurkool in de slowcooker
Zet de slowcooker op stand ‘high’ en stel hem in op 5 uur. Bak de ui en het spek even aan in een koekenpan, totdat de ui zacht is en het spek begint te kleuren. Doe de zuurkool in een zeef of vergiet en spoel af met koud water, zodat het ergste zuur eraf is. Knijp het meeste vocht uit de zuurkool. Doe het spek en de ui, de laurierblaadjes, jeneverbessen en de zuurkool (de aardappel komt later) in de slowcooker en roer door elkaar. Schep de helft van de ananasstukjes uit het blik en houd achter voor later. Schenk de ananassiroop bij de zuurkool in de slowcooker. Draai er flink wat zwarte peper uit de molen overheen en hussel nog even door. Doe de deksel op de pan en stoof circa 5 uur, of totdat de zuurkool heel zacht is. Controleer regelmatig of er nog genoeg vocht in de pan zit, de zuurkool mag niet droogkoken. Voeg anders een scheut water toe. Voeg, als de zuurkool zacht is, een geschilde en fijngeraspte aardappel toe aan de zuurkool, samen met een scheutje water. Roer de aardappel door de zuurkool, totdat hij is opgelost en de zuurkool lekker smeuïg is. Warm nog kort even door om de aardappel te garen.
Als je de zuurkool in een gewone pan bereid, voeg je de zuurkool en de overige ingrediënten gewoon toe in de pan bij het spek en de ui en volg je verder de bereiding zoals hierboven beschreven. De bereiding zal dan zo’n uur tot anderhalf uur duren.
Aardappelpuree
Schil de aardappels en halveer de grote exemplaren. Kook de aardappels gaar in een ruime pan met licht gezouten water. Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Maak de puree smeuïg met een scheut melk en een klont boter. Breng goed op smaak met zout en peper en roer de peterselie door de puree.
Voor het gehakt
Fruit de ui en knoflook in wat boter of olie in een koekenpan, totdat de ui zacht en glazig is. Voeg het gehakt toe en bak rul. Breng goed op smaak met zout en peper.
Ovenschotel
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in met boter.
Verdeel de zuurkool over de bodem van de ovenschaal, gevolgd door het gehakt en dek af met de aardappelpuree. Bestrooi de bovenkant van de puree met wat paneermeel en vlokjes roomboter.
Bak 30 minuten in de oven, of totdat de bovenkant goudbruin is. Serveer met de achtergehouden ananasstukjes en rookworst.
om 14:13
Hai Annemiek,
Ik ga dit morgen, 19/2/18, maken voor mijn zusje die komt eten. De bereiding is erg overzichtelijk en duidelijk, dank! Leuk ook dat je naast de ovenschotel andere opties biedt om deze vorm van zuurkool te eten!
Toch heb ik een vraag: bij het bereiden van de zuurkool houd je de helft van de ananasblokjes achter, de andere helft gebruik je voor de decoratie bij opdienen. Wanneer gaat de eerste helft bij de zuurkool? Al tijdens het ‘slowcooken’ of pas over de zuurkool voor de gehaktlaag erover gaat?
Groetjes,
Larissa
om 12:06
Hoi Larissa, de eerste helft van de ananasblokjes kun je tijdens de bereiding al toevoegen. Leuk dat je hem gemaakt hebt, hopelijk heeft hij goed gesmaakt! 🙂