Heb je onze kookboeken al? Bomvol makkelijke hoofdgerechten! Ons derde kookboek "Makkelijke Wereldgerechten" kun je nu bestellen.
Zweedse gehaktballetjes (Köttbullar)
Zweedse gehaktballetjes in romige saus met veenbessencompote. Wie heeft ze bij een bezoekje aan het zweedse woonwarenhuis IKEA niet eens geproefd? Niks mis mee natuurlijk (al kun je je dat wel afvragen voor die prijs), maar toch blijft zelfgemaakt het allerlekkerst. Nu is een lekkere gehaktbal natuurlijk al snel goed, maar overgoten met een romige saus en geserveerd met frisse veenbessencompote en fluweelzachte aardappelpuree, is dit een feestmaal pur sang! Niet voor niets dat dit gerecht in Zweden zelfs met Kerst op tafel komt.
Hoofdgerecht voor 4 personen
Ingredienten
Voor de gehaktballetjes
- 500 g rundergehakt
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 sneetjes witbrood
- Wat melk om het witbrood in te weken
- 1 flinke tl mosterd
- Worchestersaus
- 1 ei
- Zout en peper uit de molen
- Bosje vers peterselie, fijngehakt
Voor de saus
- 300 ml runderbouillon
- 1 flinke el bloem
- 1 el olie
- 1 tl boter
- 2 tl mosterd
- Worchestersaus
- Honing
- 150 ml room
Om erbij te serveren
- Veenbessencompote (eventueel te vervangen door deze cranberrysaus)
Verder nodig
Ovenschaal
Bereiding
Verwarm de oven voor op 70 graden. Snijd de korstjes van het witbrood en week het brood in de melk. Knijp het brood daarna goed uit (de melk mag weg). Meng in een kom alle ingrediënten voor het gehakt met het uitgeknepen brood en de helft van de peterselie.
Dek de kom af met vershoudfolie en laat het gehakt minimaal een uur rusten in de koelkast.
Verdeel het gehakt in circa 23 gelijke stukken (ik gebruik hiervoor de tablespoon van een Amerikaans maatsetje, gekocht bij de Xenos) en draai er met je handen ronde ballen van.
Verhit een koekenpan met olie en laat heet worden. Bak de gehaktballetjes op hoog vuur rondom goudbruin, voeg halverwege de baktijd de boter toe.
Een fout die wij ongeduldige, of zuinige hobbykoks veelal maken – ik ook zoals je hierboven ziet – is om teveel vlees in een te kleine pan te stoppen. De temperatuur van de pan daalt dan heel snel en je ballen gaan smoren in plaats van bakken. Dus: in kleinere porties bakken, of grote pan gebruiken!
De gehaktballetjes moeten vanbinnen nog net niet helemaal gaar zijn, want ze garen nog iets door in de oven en later nog in de saus. Schep de gehaktballetjes in de ovenschaal en houd ze warm in de oven.
Roer de bloem door het achtergebleven bakvet in de koekenpan (let op dat er geen aanbrandsels in de pan zitten, anders verwijder je die eerst) en gaar de bloem op laag vuur even door.
Voeg dan al roerend de bouillon toe, totdat je een gladde en dikke saus hebt.
Laat enkele minuten op laag vuur zachtjes pruttelen. Breng de saus op smaak met de mosterd, wat worchestersaus, kneep honing en voeg de room toe.
Warm nog kort even door. Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de saus en warm indien nodig nog even door. Bestrooi tot slot met de overige helft van de peterselie.
Serveer met de veenbessencompote en eventueel nog aardappelpuree, gekookte broccoli en rode kool.
Eet smakelijk!
Tip
Voeg ook eens een snufje piment toe aan het gehaktmengsel voor een authentieke Zweedse smaak.
Herfstrecepten, Wereldgerechten, Kerstrecepten, Mannenvoer, Hoofdgerechten, Vleesrecepten
om 12:00
Lekker lekker lekker! Van de week deze balletjes gemaakt, erg smakelijk. Gehaktballetjes waren alleen niet helemaal stevig genoeg (had geen tijd om het gehakt te laten rusten, want ja daar ga je niet op wachten natuurlijk als je om half 7 uit je werk komt). Saus is erg smakelijk :j
Ik had er lekker frietjes bij gedaan!
om 14:07
Leuk om te horen Elisa! ?
om 16:32
Mmmmm lijkt me lekker.
Maar even een vraagje doe je het om het helemaal door te warmen in de oven? Of ….
om 12:50
De gehaktballetjes gaan in de oven om verder te garen en om ze warm te houden. Als de gehaktballetjes tijdens het bakken in de pan al volledig zijn gegaard, kun je ze ook warm houden onder een stukje alufolie.
om 19:39
Vandaag gegeten en vooral de saus is erg lekker! Dankjewel voor het recept.
om 20:16
Graag gedaan Mirte. De saus is inderdaad verslavend lekker! 🙂
om 22:50
Hallo,
Ik had even vraagje kan ik de gehaktballetjes ook 2 dagen van te voren maken en weer opwarmen. Of worden ze dan droog.?
om 08:08
Hoi Petra,
Dat kan zeker. Wij hadden wat gehaktballetjes over en hebben ze de volgende dag gewoon opgewarmd in de magnetron. Ze waren nog steeds heerlijk! Belangrijkste is dat je ze in de koekenpan niet te lang (dan worden ze droog) bakt.
om 20:14
Leuk, Spaanse gehaktballetjes maak ik regelmatig. Zweedse n;og niet, maar deze zien er erg goed uit.
om 08:02
Bedankt Judith. Spaanse ballen lijken me ook wel wat! 🙂
om 18:48
net gegeten, absoluut goedgekeurd!, heb er als zuurtje de pruimenchutney bij gedaan die nu lekker op smaak is.
om 21:48
Heerlijk Claudia!
om 11:22
Het was heerlijk! Dat gaan we vaker eten!
om 09:53
Fijn om te horen!!
om 09:41
De compote heb je die nog opgewarmd?
om 10:31
Nee hoor Elise, die mag je gewoon zo uit de pot erbij scheppen. 🙂